Mazumtirdzniecības apgrozījums septembrī Latvijā pieaudzis par 1,8%

© Lauris Aizpurietis / F64

Latvijā mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums šogad septembrī, pēc kalendāri koriģētajiem datiem, salīdzināmās cenās pieaudzis par 1,8% salīdzinājumā ar 2021.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp gan pārtikas preču mazumtirdzniecībā, gan arī nepārtikas preču mazumtirdzniecībā, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, bija pieaugums par 1,8%, bet autodegvielas tirdzniecībā bija kāpums par 1,5%.

Salīdzinot ar 2021.gada septembri, būtiskākais apgrozījuma kāpums bija informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos - par 19,2%, seko metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas mazumtirdzniecība, kurā pieaugums bija par 9,9%, un apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecība - par 7,3%.

Apgrozījums samazinājās mazumtirdzniecībā stendos un tirgos - par 7%, kosmētikas un tualetes piederumu mazumtirdzniecībā - par 5,2% un nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces, - par 3,5%.

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, šogad septembrī salīdzinājumā ar pagājušā gada septembri pieauga par 21,5%.

2022.gada septembrī, salīdzinot ar augustu, pēc sezonāli koriģētiem datiem, salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums pieauga par 1,2%.

Tostarp pārtikas preču mazumtirdzniecībā bija kāpums par 0,2%, nepārtikas preču mazumtirdzniecības apmēri, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, palielinājās par 1,8%, bet autodegvielas mazumtirdzniecībā bija pieaugums par 1,4%.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, būtiskākais apgrozījuma pieaugums bija informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos - par 9,5%, apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā - par 7,1% un mazumtirdzniecībā stendos un tirgos - par 6,2%.

Savukārt lielākais apgrozījuma kritums mēneša laikā bija farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā - par 3,5%.

2022.gada septembrī, salīdzinot ar augustu, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, samazinājās par 5,1%.

Ekonomika

No 4.novembra līdz 4.decembrim lauksaimnieki, kooperatīvi un zinātniskās institūcijas varēs pieteikties 79,748 miljonu eiro atbalstam vairākos pasākumos saimniecību vai uzņēmumu izaugsmes veicināšanai, energoefektivitātes palielināšanai, biodrošības pasākumu ieviešanai un citām aktivitātēm, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publiskotā informācija.

Svarīgākais