Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Veselības ministrijas darbinieku zemākā alga nākamgad būs 1350 eiro (pirms nodokļiem)

© Romāns Kokšarovs/F64

Nākamā gada izmaiņas Veselības ministrijas (VM) darbinieku algās būs atkarīgas no diskusijām un lēmumiem par 2023.gada valsts budžetu, aģentūra LETA noskaidroja ministrijā.

Ieviešot un īstenojot atlīdzības reformu, VM mēnešalgas tiek noteiktas esošā budžeta ietvaros, jo papildu finansējums reformas īstenošanai netika piešķirts. Ministrija vadījās pēc vairākiem principiem, tajā skaitā atsakoties no piemaksām, prēmijām un naudas balvām, tā vietā palielinot darbinieka pamata algas un palielinot zemākās mēnešalgas visiem darbiniekiem.

VM skaidroja, ka lielākie ieguvēji no šogad veiktajiem pirmajiem soļiem atalgojuma reformas ieviešanā ir līdz šim zemāko algu saņēmēji. Ja līdz šim zemākā mēnešalga ministrijā pirms nodokļu nomaksas bija 1093 eiro mēnesī, tad pēc veiktās atalgojuma pārskatīšanas tās pieauga līdz 1350 eiro pirms nodokļiem.

Sākot algu reformu, ministrija vadījās pēc principa, ka individuālās mēnešalgas noteikšanā starta solis nav zemāks par attiecīgās algu grupas minimumu. Darbiniekiem ir piemērojamas vairākas algu grupas, un, piemēram, politikas ieviešanas referenti un eksperti var saņemt no 1570 līdz 1670 eiro, bet departamentu direktori - no 2600 līdz 3000 eiro.

VM skaidroja, ka pēc darbinieku atalgojuma pārskatīšanas 2022.gada jūlijā kopējais darbinieku atalgojums ministrijā samazinās par 3% salīdzinājumā ar jūniju. Piemēram, šī gada jūnijā kopējais darbinieku atalgojums bija 302 944 eiro, bet jūlijā - 293 781 eiro.

VM norādīja, ka turpmākie atlīdzības reformas ieviešanas soļi, lai pakāpeniski tuvinātos noteiktajiem mērķiem valsts sektorā, būs atkarīgi no diskusijām un lēmumiem par 2023.gadu valsts budžetu.