Eksperti: algas šogad pieaugs ļoti lēni

2011. gadā algu pieaugums būs ļoti lēns un galvenokārt tas skars kvalificētus speciālistus un vadītājus, jo darba tirgus pēc tiem izjūt trūkumu, biznesa portālam BNN norāda karjeras portāla WorkingDay Mārketinga direktors Māris Silinieks.

«Pozitīvas iezīmes atalgojuma ziņā varētu būt vērojamas uz eksportu orientētās jomās. Tomēr darba meklētājiem bez izglītības, iespējams, būs jāsamierinās pat ar piedāvājumiem par vēl zemāku samaksu, nekā šobrīd, jo tieši šādi darbinieki veido lielāko daļu no bezdarba,» atzīst eksperts.

Lielākie ieguvēji ar labāko iespēju atrast jaunu darba vietu ir tie speciālisti, kuri, neraugoties uz darba apstākļu pasliktināšanos un atalgojuma samazināšanu uzņēmumos, šajā krīzes laikā nav pārtraukuši darba attiecības ar darba devēju, jo, ievērojami palielinoties apjomiem uz samazinātā personāla rēķina, viņu kompetence padara viņus par sevišķi konkurētspējīgiem darba tirgū, vērtē CV-Online Latvia Personāla atlases speciāliste Evita Lapiņa.

Viņasprāt, šogad daudzi uzņēmēji pozitīvi raugās uz tirgus attīstību; liels atalgojuma pieaugums gan plānots netiek, taču esošajā situācijā vairs nevajadzētu piedzīvot arī tā kritumu. «It sevišķi tiem darbiniekiem, kuru atalgojums ir dalīts mainīgajā un nemainīgajā daļā, pastāv atalgojuma pieauguma iespēja uz mainīgās algas daļas pamata. Tirgus arvien pieprasa spēcīgus speciālistus, un, lai noturētu profesionāļus savā komandā, darba devējiem nāksies piedāvāt konkurētspējīgus nosacījumus krīzes laikā iegūtajam personālam,» tā Lapiņa.

Attiecībā uz pērnā gada vērtējumu Silinieks pauž viedokli, ka pagājušais gads darba un darbinieku meklēšanas jomā bija salīdzinoši mierīgs. Darbiniekus uzņēmēji aktīvi nemeklēja, jo vēl nebija īstas skaidrības, vai ekonomikas lejupslīde Latvijā ir sasniegusi savu zemāko punktu vai biznesa apjomi turpinās kristies.

Savukārt pozitīvie signāli gada beigās par IKP pieaugumu radīja atkusni arī darba piedāvājumu jomā. «Pirmie piedāvāt darba vietas sāka uz eksportu orientēti ražošanas uzņēmumi, jo ārējie tirgi no krīzes atguvās straujāk,» teic Silinieks.

CV Market direktors Vladimirs Korickis uzsver, ka darba devēju aktivitāte 2010. gadā bija kaut arī mērena, tomēr augstāka par 2009. gadu, kas ir saistīts ar psiholoģisko pielāgošanos krīzes apstākļiem. «Viszemākā aktivitāte ir pirms un pēc svētku periodos,» piebilst Korickis.

Savukārt darba meklētājiem tendences ir pretējas – viņi darbu aktīvāk meklē pirms un pēc svētku periodos, kas galvenokārt ir saistīts ar finansiālo aspektu, tā CV Market vadītājs.

Silinieks atzīmē, ka arī darba meklētāju aktivitātes pagājušajā gadā, salīdzinot ar 2009. gadu, bija nelielas. Tas galvenokārt esot saistīts ar 2009. gada augsto aktivitāti, jo tieši 2009. gada sākumā un rudenī bija vislielākie darbinieku atlaišanas viļņi – darba meklētāji ir visaktīvākie pirmo pus gadu pēc darba zaudēšanas. Vēlāk darba meklēšana notiek daudz pasīvāk vai sliktākajā gadījumā tiek pārtraukta pavisam.

«Šobrīd darba tirgū ir izveidojusies bīstama tendence – strukturālais bezdarbs. Tas nozīmē, ka bezdarbnieki vairs nespēj atrast darbu dēļ izglītības un zināšanu trūkuma, jo darba ikdienā ienāk jaunās tehnoloģijas un bez pamatzināšanām attiecīgajā jomā darbu atrast vairs nav iespējams,» tā WorkingDay speciālists.

Visi aptaujātie eksperti norāda, ka gan 2010. gada sākums, gan beigas bija diezgan dinamiski periodi attiecībā uz darba devēju aktivitāti, toties gada vidus mazāk aktīvs periods, kas pārsvarā ir saistīts ar atvaļinājumiem.

2010. gada pavasaris bija neliela atelpa darba tirgum, jo radās darba vietas lauksaimniecības un tūrisma sektoros.

«Neskatoties uz arvien skarbo situāciju Latvijā, pēdējā gada laikā darba tirgū ir vērojama darba tirgus stāvokļa uzlabošanās, par ko liecina gan mūsu CV-Online karjeras vortālā izsludināto vakanču pieaugums par 60%, salīdzinot ar iepriekšējā gada ceturksni; gan Nodarbinātības valsts aģentūras dati par darba tirgus tendencēm, gan vispārējs darba sludinājumu skaita pieaugums, kā arī tas, ka par iemeslu jaunu darbinieku meklēšanai arvien biežāk tiek minēta uzņēmuma paplašināšanās nevis uzņēmuma resursu optimizācija. Diemžēl fakts, ka darba meklētāju skaits ir ievērojami lielāks nekā piedāvāto vakanču skaits, paliek nemainīgs,» biznesa portālam BNN sacīja CV-Online pārstāve Evita Lapiņa.

Tā kā katru gadu iezīmējas spilgtākie periodi, kad darba meklētāju un izsludināto konkursu skaits ir visaugstākais, kalendārā skatoties, var teikt, ka vislabāk meklēt darbu, kā arī atrast uzņēmumam piemērotu speciālistu ir gada sākumā – posmā no janvāra līdz maijam un gada otrā pusē – posmā no septembra vidus līdz oktobra beigām, zināšanās dalās Lapiņa.

Ekonomika

Pieaugot ēdienu un preču piegādes platformu “Wolt” un “Bolt Food” darbības apjomam un kurjeru skaitam Latvijā, sabiedrībā pieaugušas arī bažas par to, vai tiek ievērotas visas higiēnas prasībām un vai tiešām pirms vakariņošanas maltīti nav nogaršojis jau kāds cits. Vairāk par pakalpojumu kvalitātes un drošības kontroli devās noskaidrot TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais