Universālie mobilo telefonu lādētāji būs arī Latvijā

Jau šobrīd LG Electronics, Nokia, Sony Ericsson, HTC un citi ražotāji piedāvā mobilos telefonus bez katram modelim specializēta lādētāja. Drīzumā iespēju uzlādēt mobilos telefonus ar universālo lādētāju, kas derētu plašam aprātu lokam, piedāvās arī citas kompānijas.

Eiropas Komisija vēsta, ka Eiropas standartizācijas institūcijas CEN, CENELEC un ETSI jau publiskojušas saskaņotus standartus, kas nepieciešami, lai ražotu mobilos telefonus, kurus iespējams savienot ar universālo lādētāju.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka 2009. gada jūnijā 14 vadošie mobilo telefonu ražotāji parakstīja vienošanos par apņemšanos ieviest šādus standartus un ražot telefonus, kuriem būtu iespējams piemērot universālu lādētāju. SIA Nokia Latvija mobilo tālruņu tirdzniecības vadītājs Aivars Krauklis stāstīja, ka saskaņā ar šo apņemšanos līdz 2012. gadam lielākā daļa pasaulē lietoto mobilo ierīču tiks nodrošinātas ar vienota tipa lādētāju, jo visu ražotāju mērķis ir padarīt mobilo ierīču lādēšanu ērtāku saviem klientiem. Kopš mobilo telefonu ienākšanas sadzīvē mājsaimniecībās ir uzkrājies ievērojams mobilo telefonu lādētāju apjoms, jo telefonu aprāti nereti tiek mainīti biežāk, nekā salūst lādētāji, turklāt daudzās ģimenēs ir atšķirīgi telefonu modeļi un katram no tiem nepieciešams savs lādētājs.

Mobilo telefonu lādētāju nesaderība nav tikai viena no neērtībām, ko izjūt patērētājs, bet arī ievērojama vides problēma. Lietotāji, kuri vēlas mainīt mobilo telefonu aparātus, ir spiesti iegādāties jaunus lādētājus un vecos utilizēt, lai gan tie joprojām ir darboties spējīgi. "Universālie lādētāji atvieglos patērētāju dzīvi, samazinās atkritumus un uzlabos uzņēmējdarbību," norādīja ES rūpniecības un uzņēmējdarbības komisārs Antonio Tajāni.

LG Electronics jau šobrīd ražo tādus mobilos telefonus, kuri uzlādējami ar universālo lādētāju, Neatkarīgajai stāstīja LG Electronics sabiedrisko attiecību menedžere Baltijas valstīs Zane Udrase. Uzņēmums šos standartus sācis ieviest drīz pēc tam, kad 2009. gada vidū par to vienojās mobilo sakaru ražotāji. Šobrīd ļoti daudzi Nokia tālruņi jau papildus standarta lādētājiem atbalsta arī jaunos universālos mikro USB lādētājus, turklāt šādu tālruņu skaits tiek pakāpeniski palielināts. "Jaunākajiem Nokia tālruņiem, kuri ir pieejami arī Latvijā, universālie lādētāji ir iekļauti komplektācijā. Lādētājus ir arī iespējams iegādāties atsevišķi pie Nokia autorizētajiem dīleriem," sacīja A. Krauklis. Universālais lādētājs ir balstīts uz Micro USB pieslēguma, kas jau patlaban plaši tiek izmantots, lai datorus un klēpjdatorus savienotu ar citām ierīcēm.

Arī mobilo sakaru operatori atbalsta šo EK un mobilo telefonu ražotāju iniciatīvu. SIA Latvijas mobilais telefons preses sekretāre Elīna Lidere Neatkarīgajai atzina, ka jau pagājušā gada beigās atsevišķas jaunās (HTC, Sony Ericsson u.c.) ierīces atbalstīja universālos lādētājus. "Taču ar laiku arī citiem telefoniem, tai skaitā arī vienkāršās klases modeļiem, būs šādi lādētāji. Tas ļaus vienu un to pašu lādētāju izmantot arī citiem telefoniem. Līdz ar to tie palīdzēs arī saudzēt vidi, jo 2015. gadā lādētājs nebūs jānodod utilizācijai, kas atrisina atkritumu problēmu," teica E. Lidere.

Ekonomika

Ar valsts drošību saistītiem prioritārajiem pasākumiem 2025.gadā paredzēts novirzīt 284,3 miljonus eiro, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par valsts budžeta likumprojektā iekļaujamiem prioritārajiem pasākumiem 2025., 2026., 2027. un 2028.gadam, kuru ceturtdien izskatīs valdība.