Elektrības cena tuvosies 10 santīmiem par kilovatstundu

Šogad gaisma dzīvokļos un televizora skatīšanās mājsaimniecībām izmaksās dārgāk nekā pērn – ar 1. janvāri ievērojami ir mainījusies pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme šim pakalpojumam.

Turklāt Augstsprieguma tīkla un Sadales tīkla tarifa kāpuma dēļ šogad iespējams arī elektrības galīgās cenas ievērojams pieaugums, kas kopā ar PVN izmaiņām elektrību mājsaimniecībām varētu sadārdzināt par 22% salīdzinājumā ar pagājušo gadu.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) jau pērnajā vasarā apstiprināja Latvijas energokompānijas Latvenergo meitasuzņēmuma Augstsprieguma tīkls tarifa izmaiņas, kas stājās spēkā 1. janvārī un kas, pēc SPRK aplēsēm, galīgo tarifu varētu paaugstināt par 3%. Vakar SPRK apstiprināja arī Sadales tīkla elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifus, kas no 1. aprīļa pieaugs par 20,8%. Pēc SPRK aplēsēm, tas elektrības galīgo tarifu varētu paaugstināt par aptuveni 10%. Turklāt jārēķinās, ka šogad elektrības piegādei mājsaimniecībām tiek piemērota 22% PVN likme iepriekšējo 10% vietā.

SPRK norāda, ka Sadales tīkla tarifu izmaiņu ietekme uz saistīto lietotāju galīgajiem tarifiem būs precīzi zināma tad, kad Latvenergo iesniegs regulatoram galīgo tarifu aprēķinu. Latvenergo gan sola – uzņēmums izdarīs visu, lai mājsaimniecības lietotājus šīs izmaiņas skartu pēc iespējas mazāk.

"Pēc Sadales tīkla elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu diferencēto tarifu apstiprināšanas SPRK paredzams, ka mainīsies arī elektroenerģijas galīgie tarifi patērētājiem," atzina Latvenergo ārējās komunikācijas daļas vadītājs Andris Siksnis. Šobrīd elektroenerģijas tarifs mājsaimniecībām, kas iepērk elektroenerģiju par regulētajām cenām, ir 0,0825 Ls/kWh (ieskaitot 22% PVN). Pagājušogad mājsaimniecībām par elektrību bija jāmaksā 0,0743 Ls/kWh.

Piepildoties SPRK prognozēm par iespējamo galīgo tarifu paaugstināšanu, mājsaimniecībām par vienu patērēto kilovatstundu elektrības vajadzēs maksāt aptuveni 9 santīmus par kilovatstundu. Tas nozīmē, ka elektrība iedzīvotājiem izmaksātu par 22% dārgāk nekā pērn.

Svarīgākais