Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

“Latvenergo” un “Latvijas gāze” turpinās piemērot kavējuma procentus parādniekiem

© Vladislavs Proškins/F64

Arvien tuvāk arī apkures sezona un brīdis, kad daudziem komunālie maksājumi kļūs par vēl lielāku finansiālo izaicinājumu. Komunālo pakalpojumu jomas uzņēmumiem arī jāgatavojas tam, ka klientu maksātspēja saruks. Vairāki jau apņēmušies nepiemērot kavējuma procentus par kavētiem maksājumiem. “Latvenergo” un Latvijas gāzei” gan pagaidām tādu plānu nav, vēsta TV3.

Lai arī vasaras mēnešus iedzīvotāji izmantojuši, lai mazinātu savus parādus enerģijas tirgotājiem un komunālo pakalpojumu sniedzējiem, nesegtie maksājumi joprojām mērāmi miljonos eiro. Jāpiebilst, ka valstij piederošais uzņēmums “Latvenergo” informāciju par parādiem nebija gatavs atklāt.

Šāda situācija, kāda ir šobrīd, vēl nav bijusi nekad. Mēs jau redzam, ka būs dārgi, būs grūti samaksāt un būs arī grūtības nākamgad uzsākt apkures sezonu, ja šie parādi tiks izaudzēti lielāki nekā šobrīd,

TV3 saka Gatis Roze, “Civinity” grupas Dzīvojamo ēku pārvaldīšanas nodaļas vadītājs.

Lai situāciju nepadarītu vēl trakāku, dome izpilddirektors vērsās pie Rīgā strādājošajām kapitālsabiedrībām, lai, līdzīgi kā Covid laikā, “Rīgas siltums”, “Rīgas namu pārvaldnieks” un “Rīgas ūdens” nepiemērotu kavējumu procentus laikā nesamaksātiem rēķiniem.

Gadījumā, ja nav iespējams laikā savas saistības segt, iedzīvotājiem ieteicams nekavējoties lūkot pēc palīdzības Sociālajā dienestā.

Kādreizējais monopolists “Latvijas gāze” un arī valstij piederošais “Latvenergo” neplāno atteikties no kavējuma procentu rēķināšanas, taču varētu par to izšķirties, ja situācija prasīs. Konkrētus kritērijus tam gan neminot.