Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Premjers skaidro, kāpēc PVN likmes samazināšana pārtikas produktiem nav laba ideja

© f64.lv, Oksana Džadana

Krīzes laikā nodokļu sistēmu nevajadzētu mainīt un, ko darīt turpmāk, vajadzētu domāt tad, kad krīze būs pierimusi, intervijā aģentūrai LETA sacīja Ministru prezidents un "Jaunās Vienotības" premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš.

"Kad ir skaidrs, ka krīze ir pāri - un pāriet visas krīzes -, mums būtu jāturpina divos virzienos. Viens ir turpināt samazināt nodokļu slogu, it īpaši zemākām algām. Šis virziens būtu jāatsāk. Otrs - būtu jāturpina dažādo nodokļu režīmu konsolidācija. Ideālā variantā būtu jābūt tikai diviem - pamatrežīmam, kuru maksātu uzņēmumi, un individuālajam nodokļu režīmam. Turklāt šie abi režīmi būtu saprātīgi jāsalāgo," sacīja Kariņš.

Viņš arī pauda viedokli, ka pašlaik nevajag samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi plašākam pārtikas produktu klāstam vai degvielai, par ko pirms vēlēšanām iestājas vairākas partijas, jo pieredze liecina, ka patērētājiem tas cenas nesamazina, bet valsts paliek bez ievērojamiem ienākumiem.

"Es esmu runājis ar saviem Eiropas kolēģiem, un tas, ko man stāsta premjeri no valstīm, kur PVN likmes ir samazinātas, ka šis ir grūts ceļš. Pamatā visur, kur samazina PVN, labumu gūst nevis patērētāji, bet tirgotāji un ražotāji. Mums ir ļoti nopietnas vajadzības - tostarp mums ir jāiegādājas gaisa aizsardzības sistēmas, mums ir jāpalielina karavīru skaits, mums ir vajadzības medicīnā, izglītībā utt. Budžetā vajadzību ir vairāk nekā iespēju, un PVN ir viens no galvenajiem nodokļu ienākumu avotiem," uzsvēra tagadējais premjers.

Viņš atgādināja, ka pēc PVN samazināšanas Latvijai raksturīgiem augļiem un dārzeņiem pircējiem cenas būtiski nav mainījušās, bet valsts ir zaudējusi ienākumus.

"Turklāt politiski tagad atjaunot PVN likmi ir neiespējami, jo, ja izmaksas iet uz leju, ražotāji un tirgotāji patur naudu sev, ja iet uz augšu, tad grūž to uz patērētāju. Tādēļ es uzskatu, ka nevajag ar šīm nodokļu pamatlikmēm apieties vieglprātīgi. Ir daudzi citi atbalsta instrumenti, kurus mēs izmantojam un varam izmantot nākotnē," uzsvēra Kariņš.

Tostarp viņš atzina, ka jau pašlaik ir jādomā par minimālās algas palielināšanu, jautājums ir tikai par to, cik strauji to var atļauties celt, tai tas neveicinātu inflāciju un padarītu arī uzņēmumus konkurētnespējīgākus.