Augstākā Tiesa atzīst par nepamatotu Gerčikova sūdzību par īpašumtiesībām "Dzintara" preču zīmēm

© Vladislavs Proškins/F64

Augstākās tiesas Senāta Civillietu departaments 19.septembrī pieņēma lēmumu neierosināt kasācijas tiesvedību AS "Dzintars" prasībā par darījumu atzīšanu par spēkā neesošiem un īpašuma tiesību atjaunošanu uz preču zīmēm. Senāts šādu lēmumu pieņēma, jo, izvērtējot atbildētāja kasācijas sūdzībā minētos argumentus, Senātam nebija acīmredzama pamata uzskatīt, ka pārsūdzētajā spriedumā ietvertais lietas iznākums ir nepareizs un ka izskatāmajai lietai ir būtiska nozīme vienotas tiesu prakses nodrošināšanā vai tiesību tālākveidošanā.

Senāta lēmums nav pārsūdzams. Līdz ar Senāta lēmumu stājas spēkā Rīgas apgabaltiesas 2022.gada 10.jūnija spriedums, ar kuru apmierināta maksātnespējīgās akciju sabiedrības "Dzintars" prasība pret atbildētāju, bijušo AS "Dzintars" īpašnieku un valdes priekšsēdētāju Iļju Gerčikovu, par darījumu atzīšanu par spēkā neesošu un īpašuma tiesību atjaunošanu uz preču zīmēm.

Prasītājas - maksātnespējīgās akciju sabiedrības "Dzintars" maksātnespējas procesa administrators 2020.gada februārī tiesā cēla prasību pret bijušo AS "Dzintars" īpašnieku un valdes priekšsēdētāju. Strīds bija par darījumu, ar kuriem tiesiskās aizsardzības procesa laikā atbildētājam bez atlīdzības tika atsavinātas prasītājas saimnieciskajā darbībā izmantotās vārdiskās un figurālās nacionālās, Eiropas Savienības un starptautiskās preču zīmes "Dzintars" un "Future Formula", spēkā esību.

Gan pirmās instances tiesa, gan apelācijas instances tiesa prasību apmierināja. Tiesa nosprieda, ka darījumi ir spēkā nesoši un īpašuma tiesības uz preču zīmēm ir atjaunojamas maksātnespējīgajai akciju sabiedrībai "Dzintars".

"H.A.Brieger" līdzīpašniece un vadītāja Anastasija Udalova uzsvēra, ka "H.A.Brieger" ir gandarīti, ka šis tiesvedības process, kas noritēja visās attiecīgajās Latvijas tiesu instancēs, beidzot ir noslēdzies ar 100% pārliecību, ka preču zīmes "Dzintars" īpašumtiesības pieder tikai un vienīgi "H.A.Brieger".

"Vienlaikus jāuzsver, ka šāds Latvijas Republikas Senāta lēmums ļaus stiprināt atjaunotā “Dzintars” zīmola kodolu, tā turpmāko attīstību un vairos patērētāju uzticību," sacīja Anastasija Udalova.

Aģentūra LETA vēsta, ka lietas izskatīšanas gaitā tika konstatēts, ka atbildētājs, būdams AS "Dzintars" valdes priekšsēdētājs, vairākuma akcionārs un patiesais labuma guvējs, laikā, kad sabiedrībai bija pasludināts tiesiskās aizsardzības process, bez tiesiska pamata ir pieņēmis lēmumu par sabiedrībai piederošo strīdus preču zīmju bezatlīdzības nodošanu atbildētājam un reģistrējis preču zīmes uz sava vārda.

Lai gan strīdus preču zīmes Gerčikovam tika nodotas bez atlīdzības, tomēr darījumu rezultātā viņš ieguva vērtīgus aktīvus - preču zīmes, kuru vērtība atbilstoši 2017.gada bilancei ir bijusi 1 305 939 eiro. Pamatojoties uz šiem finanšu radītājiem, pirmās instances tiesa atzinusi, ka no atbildētāja valsts ienākumos piedzenama valsts nodeva ir 12 282,02 eiro.

Savukārt Gerčikovs norādīja, ka pirmās instances tiesa pieļāvusi kļūdu, un AS "Dzintars" 2017.gada pārskata pielikumā pozīcijai "Koncesijas patenti, licences, preču zīmes" ir norādīta bilances vērtība 5426 eiro. Līdz ar to aprēķināta nesamērīgi augsta valsts nodeva.

Civillietu tiesas kolēģija piekritusi "Dzintars" bijušā īpašnieka argumentam un atbilstoši iesniegtajiem pierādījumiem samazināja nodevas summu, visus pārējos pirmās instances tiesas lēmumus atstājot bez izmaiņām, atzīstot, ka tiesa lietas faktiskos apstākļus un iesniegtos pierādījumus ir novērtējusi vispusīgi, objektīvi un juridiski pareizi.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Maksātnespējas likumu, Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesa atzinusi, ka administratora celtā prasība ir apmierināma, atzīstot darījumus par strīdus preču zīmju atsavināšanu par spēkā neesošiem ar to atsavināšanas brīdi, un atjaunojot prasītājas īpašuma tiesības uz šīm preču zīmēm.

Zīmola "Dzintars" kosmētikas ražošanas pirmsākumi ir meklējami 1849. gadā, kad Heinrihs Ādolfs Brīgers Rīgā dibināja ziepju un parfimērijas fabriku, kas vēlāk triju paaudžu laikā iekļuva Latvijas lielāko kosmētikas ražotāju vidū. Uzņēmuma jaunie īpašnieki iegādājās ražotni ar mērķis atgriezties pie Brīgera pieejas - lēnām, izsvērti un rūpīgi veidot produktus mūsu laika dinamiskajai pasaulei. Tāpēc uzņēmuma un ražotnes nosaukums ir mainīts uz vēsturisko - “H.A.Brieger”, bet kosmētikas produktiem saglabāts zīmols “Dzintars”. Kosmētikas ražotāja “H.A.Brieger” lielākais akcionārs ir Igaunijas industriālās ražošanas uzņēmums “Skinest Group”, kas strādā desmit valstīs, nodarbinot vairāk nekā 1400 cilvēkus. “Skinest Group” pieder 67% uzņēmuma “H.A.Brieger”, savukārt 33% pieder uzņēmuma vadītājai Anastasijai Udalovai. “H.A.Brieger” ir saņēmis kvalitātes vadības un labas ražošanas prakses sertifikātus ISO 9001 un GMP jeb ISO 22716.

Svarīgākais