Pārtikas cenas tuvojas augstākajam līmenim

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) priekšnieces Aijas Žīgures vērtējuma, cenas Latvijā šobrīd atbilst 2009. gada jūlija līmenim. "Šobrīd tās vēl nav sasniegušas augstāko līmeni, kāds bija 2009. gada martā, bet mēs strauji tam tuvojamies," teica A. Žīgure.

Pēc viņas domām, atsevišķu preču cenas patlaban ir augstākas nekā jebkad, taču ir arī preces, kam cenas samazinās.

Salīdzinot 2008., 2009. gada un 2011. gada pārtikas un citas ikdienā nepieciešamo preču cenas Maxima un Rimi veikalos, arī Neatkarīgā secināja, ka šobrīd par maizi, sieru, kefīru, zobu pastu, veļas pulveri pircējiem ir jāmaksā dārgāk nekā treknajā 2009. gadā. Nedaudz lētāka ir palikusi vistas gaļa un atsevišķi dārzeņi.

Līdzīgu ainu rāda arī CSP apkopotā informācija par patēriņa cenu pārmaiņām 2010. gadā. Pēc statistiķu vērtējuma, lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām pērn bija pārtikas un ar mājokli un transportu saistītu preču un pakalpojumu sadārdzinājumam, kā arī cenu kritumam atpūtas, kultūras un medicīnas precēm un pakalpojumiem.

Šā jaunā gada dāvana – nodokļu pieaugums un atsevišķu pakalpojumu cenu kāpums, piemēram, iekšzemes sūtījumu tarifu pieaugums – noteikti atstās ietekmi arī uz vispārējo cenu līmeni, uzskata A. Žīgure.

Viņasprāt, tirgotāji un uzņēmēji nespēs visus nodokļu paaugstinājumus absorbēt uz savas peļņas rēķina, tādēļ cenas neizbēgami celsies. Viņa šobrīd vēl nevarēja pateikt, kādas varētu būt patēriņa cenu izmaiņas janvārī, taču 2011. gada inflācija, visticamāk, būšot 2,5 procentu robežās.

Pēc statistiķu vērtējuma, pērn pārtikas preces un bezalkoholiskie dzērieni sadārdzinājās vidēji par 8%, tajā skaitā dārzeņi par 36,8%, augļi – par 20,1%, piena produkti – par 13,2%, kā arī maize un graudaugu izstrādājumi – par 7,6%. Atsevišķi pārtikas produkti gada laikā kļuva lētāki, piemēram, gaļa un gaļas izstrādājumi, cukurs, olas, dārzeņu un zivju konservi.

Daudz dārgāk nekā iepriekš maksāja arī siltumenerģija (+19,4% ), dabasgāze (+16,3% ) un malka – par 10,6%. Dārgāka kļuva arī ūdens piegāde, kanalizācijas pakalpojumi, atkritumu savākšana un īres maksa.

Administratīvi uzraugāmās un regulējamās cenas 2010. gadā pieauga par 5,4%, tajā pašā laikā pārējo preču un pakalpojumu cenu vidējais līmenis pieauga par 2,0%, norādīja A. Žīgure. Arī transporta pakalpojumi, bez kuriem nav iespējams iztikt, ievērojami sadārdzinājās. Benzīnam cenas pieauga par 14,2%, bet dīzeļdegvielai – par 19,9%.

Mazliet lētāka kļuvusi veselības aprūpe, atpūtas un kultūras pasākumi. Neatkarīgā jau rakstīja, ka pērn maijā viesu izmitināšanas pakalpojumiem tika samazināta PVN likme no 21 uz 10%, taču realitātē viesnīcu pakalpojumi palētinājās tikai nedaudz, uzsvēra A. Žīgure.