Pēteris Leiškalns atklāj, kas visvairāk iegūs no PVN samazināšanas

© Vladislavs Proškins/F64

No pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanas pārtikas precēm lielāku ieguvumu gūst tie, kas vairāk tērē, šādu uzskatu trešdien politisko partiju ekonomikas un labklājības ministru amatu kandidātu diskusijā pauda Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) Sociālās drošības un veselības aprūpes eksperts Pēteris Leiškalns (NA).

Patlaban, lai stiprinātu vietējo tirgu, vairākās pasaules valstīs tiek samazināts PVN vietējo ražotāju pārtikas precēm. Šāda pieeja izdevīga kā patērētajam, tā arī ražotājam. Leiškalns uzsvēra, ka noteikti būtu jāsamazina PVN zālēm, un, iespējams, arī atsevišķām precēm.

"Mēs nevaram pateikt, ka Latvijā ražotajai precei mēs samazināsim PVN, bet, piemēram, no Lietuvas ievestai mēs uzliksim lielu PVN, jo esam vienotajā tirgū. PVN samazināšana nav labākais risinājums sociālo jautājumu risināšanā tur, kur mēs saskaramies ar mājsaimniecībām, kuras nespēj sevi pietiekami uzturēt. No PVN samazināšanas lielāku ieguvumu iegūst tie, kas vairāk tērē," uzskata Leiškalns.

Tikmēr LDDK padomes loceklis Andris Kulbergs (AP) uzskata, ka nav nepieciešams samazināt Krievijas lomu Latvijā, jo tas jau notiek dabiskā veidā. Viņa vērtējumā, uzņēmēji ļoti labi adaptējas un pārkvalificējas, un šobrīd esot pat labāki rezultāti nekā vienkārši sadarbojoties ar Krieviju.

"Uzņēmumi pielāgojas ātri, un to mēs redzējām arī 2014.gada krīzē, kad bija sankcionēti pārtikas ražotāji. Toreiz nebija variantu, un tā ir inerce, jo mēs nevaram paredzēt, cik ilgu laiku aizņems gan agresija, gan sankcijas. Nav vērts balstīt stratēģiju uz to, kā būs," uzsvēra Kulbergs.

Vienlaikus viņš atzina, ka Latvija ir pašpietiekama valsts, tomēr tas nenozīmē, ka tā spēs visu saražot pati, neko neievedot iekšā. Līdz ar to Latvijai ir jāiegulda maksimālas pūles enerģētikā, jo bez tās nav vērts runāt par veselību, nodokļu atlaidēm un investīcijām. Tāpat, ja nav atrisināts enerģētikas jautājums, nebūs arī ko eksportēt, uzskata Kulbergs.

Latvijai būtu jāpanāk sava neatkarība Eiropa Savienības līmenī līdzīgi, kā to dara Čehija, Polija, Ungārija, kuras pirmajā vietā liek savas intereses un savus pilsoņus, norādīja partijas "Progresīvie" pārstāvis Pāvels Kuzmins. Proti, varētu virzīties uz to, lai Latvija varētu īstenot savas intereses, nevis pakļauties citiem. Piemēram, šobrīd Latvija nevar pirkt energoresursus no piegādātājiem, kā to dara Vācija vai Holande.