Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Elektrības cenām neliels kritums

© Kaspars Krafts/F64

Ja "Nord Pool" sistēmas cena aizvadītajā nedēļā nedaudz pieauga, tad Baltijā vidējās elektroenerģijas cenas samazinājās, informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Cenas joprojām ļoti augstas ir arī citur Eiropā - Vācijā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena bija 492,44 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 16% mazāk, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, savukārt Francijā elektroenerģijas cena bija 574,42 eiro/MWh, kas ir samazinājums par 6%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Latvijā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena bija 441,81 eiro/MWh, kas ir samazinājums par 15%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. Lietuvā elektroenerģijas cena samazinājās par 11% un vidēji bija 491,73 eiro/MWh. Igaunijā elektroenerģijas cena kritās par 21%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, un bija 304,25 eiro/MWh.

Turpinās elektroenerģijas pārvades sistēmas šķērsgriezumu jaudas ierobežojumi starp Igauniju un Latviju remontdarbu dēļ. Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" sistēmas cena pieauga par 1% līdz 317,69 eiro/MWh.

"Nord Pool" sistēmas cenas nelielu pieaugumu aizvadītajā nedēļā veicināja vēja elektrostaciju izstrādes samazinājums Ziemeļvalstīs par 4%, kā arī par 2% pieaudzis elektroenerģijas patēriņš, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Tikmēr elektroenerģijas cenu lejupvērstu tendenci Baltijas reģionā galvenokārt noteica laikapstākļi un energoresursu, īpaši dabasgāzes, cenu kritums. Atkāpjoties karstumam, elektroenerģijas patēriņš Baltijā samazinājās par 6%, tajā pašā laikā vēja elektrostaciju izstrāde pieauga divas reizes, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. Baltijas nedēļas vidējās elektroenerģijas cenas ietekmēja par 45% lielākas enerģijas plūsmas no Somijas, tajā pašā laikā plūsmas no Zviedrijas "SE4" tirdzniecības apgabala samazinājās par 7%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš.

Turpinās Ziemeļvalstu atomelektrostaciju ikgadējā apkopes darbu sezona. Pieejamās jaudas īpatsvars no kopējās uzstādītās palika iepriekšējās nedēļas līmenī un bija 80%.

Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš pieauga un kopā tika patērētās 6653 gigavatstundas (GWh), bet izstrādes apjomi kritās līdz 6655 GWh.

Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš kritās par 6% līdz 472 GWh. Latvijā kopā patērētās elektroenerģijas apjoms samazinājās par 5% un bija 118 GWh. Igaunijā elektroenerģijas patēriņš bija 141 GWh, tas bija par 1% mazāks nekā iepriekšējā nedēļā. Lietuvā elektroenerģijas patēriņš kritās par 9%, kopā tika patērētas 213 GWh.

Baltijā elektroenerģijas izstrāde saruka par 15% līdz 287 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjomi kritās par 16% līdz 63 GWh. Igaunijā ražošanas apjomi samazinājās par 10% līdz 150 GWh. Lietuvā elektroenerģijas izstrāde bija 74 GWh, kas bija par 24% zemāka nekā iepriekšējā nedēļā.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 53%, Igaunijā - 106%, bet Lietuvā - 35%. Baltijas valstīs tika saražots 61% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.