Internetā iepirkties kļuvis dārgāk

Latvijā arvien vairāk iedzīvotāju izmanto iespēju iegādāties preces globālajā tīmeklī, kur tās lielākoties ir lētākas nekā tradicionālajos veikalos. Taču līdz ar gadumiju ir mainījušies noteikumi, kas iepirkšanos internetveikalos, kas atrodas ārpus Eiropas Savienības (ES) teritorijas, padara dārgāku.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas datiem Latvijas iedzīvotāju vidū iepirkšanās internetā ir populārāka nekā abās pārējās Baltijas valstīs. Globālajā tīmeklī sev nepieciešamās preces un pakalpojumus iegādājas 16% Latvijas iedzīvotāju, Igaunijā – 10% iedzīvotāju, bet Lietuvā – 6%.

Nodoklis – virs 10 eiro

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Melnace Neatkarīgajai skaidroja, ka sūtījumiem, kas tiek veikti Eiropas Savienības robežās, ar šā gada sākumu nekas nemainās. Tas attiecas arī uz ES robežās esošajiem internetveikaliem. Taču no 1. janvāra ir mainījusies kārtība, kādā tiek maksāts pievienotās vērtības nodoklis (PVN) par komercsūtījumiem, kuros preces tiek iegādātas un piegādātas no valsts, kas nav ES teritorijā, piemēram, no ASV, Ķīnas, Japānas, Krievijas, Kanādas un citām. Līdz gadumijai no PVN tika atbrīvoti komercsūtījumi, kuru vērtība nepārsniedza 150 eiro (aptuveni 105,42 latus). Savukārt 1. janvārī stājās spēkā grozījumi likumā Par pievienotās vērtības nodokli, kas no PVN atbrīvo vien sūtījumus, kas nav dārgāki par 10 eiro (aptuveni 7 latiem). Savukārt muitas nodoklis ir jāmaksā par precēm, kuru vērtība pārsniedz 150 eiro (105,42 latus). Diemžēl preču pasūtīšana no internetveikala tiek uzskatīta kā komercsūtījums, un līdz ar to arī uz šiem sūtījumiem attiecas jaunais regulējums.

Piemēram, ja kāda privātpersona būs pasūtījusi zābakus kādā ASV internetveikalā par 100 ASV dolāriem, tad, saņemot šo sūtījumu, būs jāsamaksā PVN 22% apmērā, savukārt, ja sūtījuma vērtība būs 300 ASV dolāru, tad būs jāsamaksā ne tikai PVN, bet arī muitas nodoklis. Savukārt, nopērkot tajā pašā internetveikalā smaržas, piemēram, par 10 ASV dolāriem, jārēķinās, ka, saņemot sūtījumu, PVN būs jāmaksā, jo uz tabaku, tabakas un alkohola izstrādājumiem, kā arī uz smaržām un tualetes ūdeņiem nodokļu atlaides, ievedot preci no trešajām valstīm, netiek attiecinātas. Tiesa, šāds regulējums bija spēkā arī pirms gadumijas.

ES prasība

Līdz ar to, stājoties spēkā jaunajai kārtībai, jāizvērtē, vai izdevīgāk preces ir pasūtīt trešajās valstīs un, pārsniedzot noteikto minimumu, maksāt nodokļus vai iepirkties ES internetveikalos, piemēram, Vācijā, Lielbritānijā vai šeit pat Latvijā. Tā kā Latvijā ir viena no augstākajām PVN likmēm un viens no mazākajiem neapliekamajiem minimumiem preču importam, iespējams, daļa pircēju izvēlēsies preces sūtīšanu no trešajām valstīm veikt caur Igauniju, Vāciju, Lielbritāniju vai kādu citu valsti. Tāpat iespējams, ka veidosies uzņēmumi, kas sniegs tieši šādus pakalpojumus.

B. Melnace skaidroja, ka 10 eiro sliekšņa noteikšana nav Latvijas iniciatīva. "Latvija grozīja savu likumdošanu atbilstoši ES direktīvai, turklāt ar kavēšanos. ES regula ļauj katrai dalībvalstij noteikt savu neapliekamo minimumu, taču tas nedrīkst pārsniegt 22 eiro. Latvija izvēlējās vidusceļu – nosakot 10 eiro. Ja kāda ES valsts atļauj ievest savā valstī preces bez PVN par augstāku summu, tā pārkāpj šo direktīvu," teica B. Melnace.

ES direktīva 2009/132/EK attiecībā uz šo normu dalībvalstīm paredz rīcības brīvību. Tajā ir teikts, ka dalībvalstīm, importējot no trešajām valstīm preces, no PVN ir jāatbrīvo tie sūtījumi, kuru kopējā vērtība nepārsniedz 10 eiro. Līdztekus tam ir paredzēta iespēja piešķirt niecīgas vērtības precēm atbrīvojumu līdz 22 eiro, savukārt sūtījumiem pa pastu ir paredzēta iespēja vispār atteikties no PVN atbrīvojuma. Latvija izvēlējās vienotu PVN piemērošanas režīmu.

Arī ar dāvanām uzmanīgi

Nav noslēpums, ka daļa ārvalstu pārdevēju paši piedāvā vai arī pircēji lūdz noformēt sūtījumu kā dāvanu vai nenorādīt patieso preces vērtību. Tomēr jārēķinās, ka arī dāvanas, kas ir sūtītas no trešajām valstīm, var aplikt ar PVN un muitas nodokli, ja to vērtība pārsniedz 45 eiro. Šāda kārtība bija spēkā arī iepriekš.

Ja par preci ir jāmaksā nodoklis, tas ir izdarāms preces saņemšanas brīdī. Nav nekur jādodas to atmuitot. Latvijas pasta sabiedrisko attiecību speciāliste Agija Tērauda Neatkarīgajai atzina, ka sūtījumiem pa pastu, ja nepieciešams, nodokļi ir samaksājami tajā pasta nodaļā, uz kuru pienācis sūtījums.

Jaunā gada pirmajās dienās problēmas bija ar sūtījumiem, kurus vajadzēja piegādāt kurjerpastam, jo saskaņā ar likumu saņēmējam nedrīkstēja piegādāt neatmuitotu preci. Pasūtītājam vajadzēja pašam ierasties pēc preces un samaksāt nodokli. Vairākiem pircējiem nebija izdevīgi mērot ceļu līdz noliktavai un maksāt nodokli, ar kuru viņi nebija rēķinājušies, tāpēc daļa no pirkumiem atteicās.

***

UZZIŅAI

- No 1. janvāra ar PVN apliek preču sūtījumus no trešajām valstīm, kas pārsniedz 10 eiro vai ekvivalentu summu latos (pirms tam neapliekamais slieksnis bija 150 eiro)

- Ar muitas nodokli apliek preču sūtījumus no trešajām valstīm, kas pārsniedz 150 eiro vai ekvivalentu summu latos vai citā valūtā

- Atbrīvojumu no nodokļiem arī turpmāk neattiecinās uz tabaku, tabakas un alkohola izstrādājumiem, kā arī uz smaržām un tualetes ūdeņiem

- Nekomerciālie sūtījumi no trešajām valstīm līdz 45 eiro netiek aplikti ne ar PVN, ne ar muitas nodokli

- Sūtījumiem ES robežās nekas nemainās

Svarīgākais