Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Uzzini, kuri iedzīvotāji papildus apkures pabalstam saņems vēl vienu pabalstu

© Oksana Džadana/F64

Energoresursu cenu kāpuma pārvarēšanai specifiski atbalsta pasākumi tiks piemēroti maznodrošinātajiem iedzīvotājiem un atsevišķām sociālajām grupām - senioriem, personām ar invaliditāti, kā arī apgādnieku zaudējušām personām, piektdien preses konferencē informēja Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretāra vietniece Elīna Celmiņa.

Kā skaidroja Celmiņa, atbalsts iedzīvotājiem energoresursu cenu pieauguma negatīvo seku mazināšanai darbosies divos virzienos. Pirmais virziens paredz pasākumus mazaisargātām iedzīvotāju grupām. Šie pasākumi būs balstīti uz ienākumu vērtēšanu vai tēmēti konkrētā apmērā konkrētām sociālajām grupām.

Šajā atbalsta virzienā ir ietverts valsts atbalsts senioriem, personām ar invaliditāti, kā arī apgādnieku zaudējušām personām, atzīmēja Celmiņa. Šo atbalstu laikā no novembra līdz maijam katru mēnesi izmaksās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA). Pabalstiem būs diferencēts apmērs, kas būs atkarīgs no personas pensijas vai pabalstu kopējiem ienākumiem.

Atbalsta summu 30 eiro apmērā varēs saņemt tās personas, kuru pensijas, atlīdzības vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs nepārsniedz 300 eiro mēnesī. Tāpat 30 eiro atbalsta summu varēs iegūt personas, kuras saņem piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti, kā arī personas ar bēgļa vai alternatīvo statusu, kuras ir sasniegušas pensijas vecumu vai kurām ir noteikta invaliditāte. 20 eiro atbalsta apmēru varēs saņemt tie iedzīvotāji, kuru sociālie ieņēmumi ir robežās no 301 līdz 509 eiro mēnesī, bet 10 eiro - tie, kuru pabalstu apjoms ir robežās no 510 līdz 603 eiro mēnesī.

Vairākumā gadījumu iedzīvotājiem nebūs jāiesniedz iesniegums, tomēr būs atsevišķi gadījumi, kuriem tas būšot jāiesniedz, pauda LM pārstāve.

Tā pat šajā atbalsta virzienā būs ietverts atbalsta pasākums cilvēkiem, kuriem ir nepietiekami ienākumi norēķiniem par mājokļa izdevumiem - pašvaldību nodrošinātais mājokļa pabalsts, norādīja Celmiņa. Sagaidāmajā apkures sezonā mājokļa pabalsta aprēķina formulā tiks paaugstināts slieksnis, pie kāda mājokļa pabalsts tiek sniegts. Tas nozīmē, ka garantētā minimālā ienākuma (GMI) jeb summas, kurai iedzīvotājiem būtu jāpaliek "uz rokas" pēc mājokļa izdevumu apmaksas, slieksnis mājokļa pabalsta aprēķinā pirmajai personai būs 327 eiro, bet nākamajām personām - 228 eiro.

Minēto atbalsta pasākumu sāks piemērot no 1.oktobra, iedzīvotājiem iesniedzot ziņas par saviem septembra rēķiniem. Sociālais dienests aprēķinās mājokļa pabalstu un to piešķirs uz turpmākajiem trim vai sešiem mēnešiem. Ja rēķini tiek mainīti, tad mājokļa pabalstu būs iespējams pārrēķināt. Kopumā tas nozīmē, ka paaugstinātie sliekšņi atstāj mājsaimniecības rīcībā lielāku ienākumu apmēru ikdienas izdevumu apmaksai, skaidroja Celmiņa.

Mājokļa pabalstam pieteiktos iesniegumus būs jāizskata ne ilgāk kā 40 darba dienu laikā. Valsts kompensēs pašvaldībām 50% no faktiskajiem izdevumiem, ko tās būs izlietojušas mājokļa pabalsta nodrošināšanai, kā arī nodrošinās astoņu eiro kompensāciju pašvaldībām par katra iesnieguma izskatīšanu.

Otrais atbalsta pasākumu virziens ir diferenciēts un būs atkarīgs no apkures veida, taču ir tēmēts uz visu ienākumu mājsaimniecībām. Pasākumi paredz izmaksu pieauguma daļēju kompensāciju un aptvers iedzīvotājus, kuri apkurei lieto centralizēto siltumapgādi, dabasgāzi, elektroenerģiju, ko izmanto apkurei, kā arī granulas, briketes un malku.

Celmiņa atzīmēja, ka valsts atbalsta pasākumi iekļaujas vairākās pakāpēs, tāpēc iedzīvotāji, kuri pieder konkrētām grupām, varēs saņemt gan valsts pabalstu, gan aizsargātā lietotāja atbalstu, gan arī viņš būs ieguvējs no horizontālajiem, visu ienākumu mājsaimniecībām paredzētajiem pasākumiem. Tad, ja arī pēc šo atbalstu saņemšanas viņš nespēs norēķināties par mājokļa izdevumiem, viņam būs tiesības vērsties sociālajā dienestā un lūgt aprēķināt arī mājokļa pabalstu.

Kopējās atbalsta pasākumu izmaksas valstij varētu sasniegt 440 miljonus eiro, sacīja Celmiņa. Tiek prognozēts, ka kāda veida atbalstu saņems katra mājsaimniecība.