Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

"Conexus": mājsaimniecību vajadzībām dabasgāze ir pietiekamā daudzumā

© Kaspars Krafts/F64

Vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators AS "Conexus Baltic Grid" (Conexus) apliecina Ekonomikas ministrijas (EM) šonedēļ sniegto informāciju, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuvē (PGK) atrodas AS "Latvijas gāze" (LG) krājumi, kas ir pietiekami mājsaimniecību vajadzībām, liecina paziņojums "Conexus" mājaslapā.

EM trešdien izplatīja ziņojumu, kurā teikts, ka uz LG vārda Inčukalna PGK tiek glabāta dabasgāze lielākā apjomā nekā nepieciešams mājsaimniecību nodrošināšanai.

Pretēji LG apgalvojumiem, ka kompānijai piederošās dabasgāzes apjoms Inčukalna PKG ir mazāks, nekā valdības otrdien rezervētās 1,15 teravatstundas (TWh), "Conexus" norāda, ka LG dabasgāzes krājumu apjoms patlaban ir lielāks nekā to pieprasa otrdien Ministru kabinetā pieņemtie noteikumi par enerģijas lietotāju apgādi agrīnās brīdināšanas un trauksmes līmeņa izsludināšanas laikā.

"Conexus" gan piebilst, ka Inčukalna PGK glabātās gāzes īpašumtiesību jautājumi ir sistēmas lietotāju kompetencē, un "Conexus" ir pienākums nodrošināt ierobežotas pieejamības informācijas aizsardzību, kuru "Conexus" ir saņēmis no sistēmas lietotājiem, un nav tiesīgs to izpaust.

Jau ziņots, ka valdības rezervētais apjoms ir vienāds ar mājsaimniecību patēriņu pagājušajā sezonā. Ekonomikas ministres Ilze Indriksone (NA) skaidroja, ka valdība šo gāzi nav iegādājusies, bet gan rezervējusi, lai garantētu nepieciešamo dabasgāzes apjomu saistītajiem lietotājiem jeb mājsaimniecībām nākamajai apkure sezonai.

Tikmēr LG apgalvoja, ka kompānijai piederošās dabasgāzes apjoms, kas atrodas Inčukalna PGK, ir 0,75 TWh. Savukārt 31.augustā LG piederošās dabasgāzes apjoms, ņemot vērā jau iepriekš uzņemtās līgumiskās saistības, būšot vien 0,69 TWh.

Dabasgāzes apjoms saistīto lietotāju apgādei apkures sezonā veido 1,15 TWh, līdz ar to LG uzlikts pienākums līdz 30.septembrim minēto dabasgāzes apjomu uzglabāt Inčukalna krātuvē. Savukārt no 1.oktobra līdz 2023.gada 30.aprīlim uz katra mēneša pirmo datumu krātuvē jābūt vismaz tādam dabasgāzes apjomam, kas atbilst starpībai starp 1,15 TWh un saistītajiem lietotājiem faktiski piegādāto apjomu no 2022.gada 1.oktobra līdz iepriekšējā mēneša pēdējam datumam. Publiskajam tirgotājam nav tiesību šos krājumus nodot citiem sistēmas lietotājiem.

Savukārt "Conexus" noteikts pienākums pastāvīgi kontrolēt, lai saistīto lietotāju vajadzībām nepieciešamais dabasgāzes apjoms būtu Inčukalna PGK rīcībā. Līdz ar to "Conexus" var noraidīt LG tirdzniecības pieprasījumus par dabasgāzes izņemšanu vai nodošanu citiem lietotājam, kura rezultātā tas nespētu nodrošināt dabasgāzes piegādi mājsaimniecībām. Papildus "Conexus" uzdots pienākums informēt EM un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju par dabasgāzes rezervju apjomiem.

Ja LG būs grūtības nodrošināt gāzes apgādi mājsaimniecībām, tai nepieciešamo atbalstu sniegšot "Conexus" un AS "Latvenergo". Tuvākajā laikā ekonomikas ministre plāno tikties ar LG vadību, lai pārrunātu izveidojušos situāciju.

Mājsaimniecības ir uzskatāmas par mazaizsargātu enerģijas lietotāju grupu, kuru dabasgāzes apgāde ir primāri nodrošināma un nedrīkst tikt ne pārtraukta, ne jebkādā veidā ierobežota. Tādējādi ir nepieciešams garantēt nepieciešamo dabasgāzes apjomu Inčukalna PGK to patēriņam nākamajai apkures sezonai. Enerģētikas likums paredz pienākumu LG nodrošināt dabasgāzes obligātu piegādi saistītajiem lietotājiem, kuri ir mājsaimniecības un kuri pērk dabasgāzi par regulētu cenu.

Lai nodrošinātu nepārtrauktu dabasgāzes piegādi mājsaimniecībām, 9.augustā valdība apstiprināja noteikumus "Enerģijas lietotāju apgāde agrīnās brīdināšanas un trauksmes līmeņa izsludināšanas laikā", pieņemot lēmumu nacionālās energodrošības interesēs rezervēt Inčukalna PGK uz LG vārda reģistrētu tādu dabasgāzes daudzumu, kāds nepieciešams ājsaimniecību vajadzībām nākamajai sezonai, lai augsta tirgus pieprasījuma apstākļos šī gāze netiktu pārdota tālāk.

Līdz ar to valdība savlaicīgi ir radījusi apstākļus, ka gadījumā, ja LG nespēs pildīt normatīvajos aktos uzlikto pienākumu, to nodrošinās "Latvenergo" un "Conexus" un mājsaimniecības saņems dabasgāzi ierastajā apjomā un par iepriekš noteikto cenu, skaidro EM pārstāvji.

Tikmēr LG izplatītajā paziņojumā biržai "Nasdaq Riga" vēstīja, ka 31.augustā nevarēs nodrošināt Enerģētikas likumā noteikto publiskā tirgotāja pienākumu par nepieciešamo dabasgāzes krājumu apjoma uzglabāšanu Inčukalna PGK.

Saskaņā ar Enerģētikas likumu situācijā, kad esošais publiskais tirgotājs nepilda likumā noteikto uzdevumu, publiskā tirgotāja funkcijas pārņem un pilda "Latvenergo".

"Latvenergo" pārstāvji aģentūrai LETA skaidroja, ka situācijā, ja "Latvenergo" būs jāpārņem mājsaimniecības klientu portfelis, uzņēmuma rīcībā būs pietiekami klientu apkalpošanas resursi, lai to izdarītu.

Ekonomikas ministre norādījusi, ka kopējais Latvijas dabasgāzes patēriņš iepriekšējā sezonā bija 6,9 TWh, un patlaban šīs vajadzības nākamajai apkures sezonai ir nosegtas.

Arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ir apliecinājis, ka Latvijā pietiks dabasgāzes visai gaidāmajai apkures sezonai. Kariņš atsaucās uz EM un "Conexus" sniegto informāciju.

Iepriekš premjers atzina, ka vienlaikus tiek pastāvīgi turpinātas sarunas ar Lietuvu par Klaipēdas LNG termināļa pieejamību Latvijas patērētājiem un ar Igauniju, kura kopā ar Somiju attīsta otro dabasgāzes importa termināli.

Vaicāts, vai gadījumā, ja tomēr Latvijai pietrūks dabasgāzes, to būs, no kā nopirkt, Kariņš intervijā Latvijas Radio atbildēja, ka tādā gadījumā, ja dabasgāze pietrūks Latvijai, tā pietrūks visam reģionam.

"Tie ir apstākļi, kurus mēs neprognozējam šobrīd. Izskatās, ka mums un pārējiem pietiks visai sezonai, bet mums ir jābūt acīm atvērtām," sacīja valdības vadītājs.

Viņš piebilda, ka nolūkā samazināt iespējamas energokrīzes iestāšanās riskus, ir uzdevis visām ministrijām izstrādāt energoresursu taupīšanas plānu valsts pārvaldē.