Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

"Latvenergo" prognozē, kad dabasgāze paliks lētāka

© Kaspars Krafts/F64

"Latvenergo" valdes loceklis Dmitrijs Juskovecs prognozē ka tuvākajā laikā gāzes piegādes jaudas līdzsvarosies ar pieprasījumu un situācija sāks normalizēties.

Vienlaikus D. Juskovecs norādīja, ka arī siltumenerģiju ražojošajiem uzņēmumiem nepieciešams meklēt gāzi tirgū un pie pirmās iespējas tā jāiegādājas, kaut vai nelielos daudzumos. "Piedāvājumi tirgū ir, iespējams, tie ir ar īsākiem līguma termiņiem, augstāku cenu, bet nelielās porcijās gāzi nopirkt var," teica D. Juskovecs.

Tāpat D. Juskovecs prognozēja, ka

krīze nebūs mūžīga un jau 2023.gada pavasarī-vasarā dabasgāzes cena sāks samazināties.

Portāls NRA jau rakstīja, ka "Latvijas gāzes" dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām no 2022.gada 1.jūlija atkarībā no patēriņa apmēra pieauga robežās no 65,6% līdz 89,9% salīdzinājumā ar pirmo pusgadu.

Ekonomikas ministre llze Indriksone intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" jūlija beigās sacīja, ka dabasgāzes tarifs mājsaimniecībām no nākamā gada varētu kāpt nesamērīgi strauji.

Viņa uzsvēra, ka dabasgāzes tirgū saistītajiem lietotājiem jeb mājsaimniecībām tarifs tiek pārskatīts reizi pusgadā, tādējādi esošais tarifs būs spēkā līdz šā gada beigām, taču tas neatbilst tam, par cik gāze tiks iegādāta, lai to nodrošinātu iedzīvotājiem. Attiecīgi zaudējumus, kas saistīti ar gāzes piegādi šajā periodā, piegādātājs iekļaus tarifā nākamajā periodā.