Elektroenerģijas un gāzes apgādē kritums par 14%

© Ekrānuzņēmums/CSP

Latvijā rūpniecības produkcijas izlaide šogad pirmajos sešos mēnešos, pēc kalendāri koriģētajiem datiem, salīdzināmās cenās pieaugusi par 3,8% salīdzinājumā ar 2021.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Apstrādes rūpniecībā bija pieaugums par 6,5%, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 1,5%, kamēr elektroenerģijas un gāzes apgādē bija kritums par 13,9%.

Rūpniecības produkcijas izlaide 2022.gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2021.gada otro ceturksni pieaugusi par 3,6%, tostarp apstrādes rūpniecībā bijis kāpums par 5,8%, kamēr ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bijis kritums par 5,5%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē bijis kritums par 9%.

Savukārt rūpniecības produkcijas izlaide šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar pirmo ceturksni pieaugusi par 1,1%, tostarp apstrādes rūpniecībā bijis kāpums par 0,9%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bijis kritums par 7,5%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē bijis pieaugums par 3,9%.

2022.gada jūnijā, salīdzinot ar 2021.gada jūniju, rūpniecības produkcijas apmēri, pēc kalendāri koriģētiem datiem, salīdzināmajās cenās auguši par 0,7%.

To ietekmēja ražošanas apmēru kāpums apstrādes rūpniecībā par 3,1%, kamēr kritums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē par 7,8% un elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 15,8%, jo samazinājās koģenerācijas stacijās saražotās elektroenerģijas apmērs un gāzes piegāde patērētājiem.

Salīdzinot ar pagājušā gada atbilstošo mēnesi, lielākais apstrādes rūpniecības produkcijas apmēra pieaugums bija farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā, citu transportlīdzekļu ražošanā, automobiļu, piekabju un puspiekabju (automobiļu detaļu un piederumu) ražošanā - par 18%, tekstilizstrādājumu ražošanā - par 12,9% un dzērienu ražošanā - par 10,3%.

Savukārt ražošanas apmēri saruka citur neklasificētu iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā - par 15,1%, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā - par 12,4% un divās no trim pēc īpatsvara lielākajās nozarēs: koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā - par 10% un pārtikas produktu ražošanā - par 0,2%.

2022.gada jūnijā, salīdzinot ar 2022.gada maiju, rūpniecības produkcijas apmērs, pēc sezonāli koriģētiem datiem, salīdzināmajās cenās samazinājās par 2,1%. Tostarp apstrādes rūpniecībā bija kritums par 1,5%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 3,5%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 1,4%.

Statistikas pārvaldē arī atzīmē, ka 2022.gada jūnijā, salīdzinot ar 2021.gada jūniju, apstrādes rūpniecības apgrozījums, pēc kalendāri koriģētiem datiem, faktiskajās cenās pieaudzis par 11,9%. Apgrozījums vietējā tirgū kāpis par 15,7%, bet eksportā - par 9,8%, tostarp eirozonā par 21,7%, bet ārpus eirozonas - par 1,2%.

Šogad jūnijā, salīdzinot ar maiju, apstrādes rūpniecības apgrozījums, pēc sezonāli koriģētiem datiem, samazinājies par 5,2%. Apgrozījums vietējā tirgū sarucis par 0,7%, bet eksportā - par 7,5%, tostarp eirozonā - par 6,2%, savukārt ārpus eirozonas - par 8,5%.

Ekonomika

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls ("FinCEN") paziņojums par sankciju pret "ABLV Bank" atcelšanu ir nozīmīgs un svarīgs solis Latvijai, kas palīdzēs piesaistīt jaunas investīcijas, aģentūrai LETA sacīja ASV vēstnieks Latvijā Kristofers Robinsons.