Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Būvniecība Latvijā sadārdzinājusies par 22%

© Dmitrijs Suļžics/F64

Būvniecības izmaksas šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu Latvijā pieaugušas vidēji par 22%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp būvmateriālu cenas 2020.gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2021.gada otro ceturksni augušas par 30,4%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 17,8%, bet strādnieku darba samaksa pieaugusi par 9,2%.

Savukārt šogad otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pirmo ceturksni, kopējais būvniecības izmaksu līmenis audzis par 8,1%.

Būvmateriālu cenas salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni palielinājušās par 10,5%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 6,8%, bet strādnieku darba samaksa pieaugusi par 4,3%.

Šogad jūnijā, salīdzinot ar 2021.gada jūniju, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājies par 21,9%. Būvmateriālu cenas augušas par 29,8%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 18,4%, bet strādnieku darba samaksa pieaugusi par 9,5%.

2022.gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, būvniecības izmaksu līmenis palielinājies par 1%. Strādnieku darba samaksa augusi par 1,3%, savukārt būvmateriālu cenas, kā arī mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas pieaugušas par 0,9%.

Jūnijā būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja darba samaksas pieaugums ceļa būves un mākslīgo būvju palīgstrādniekiem, montētājiem, kā arī krāsotājiem un tiem radniecīgu profesiju strādniekiem. Paaugstinoša ietekme bija cenu palielinājumam metāla konstrukcijām un sīkajiem metāla izstrādājumiem.