Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Rostovskis: Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, valsts attīstības plāniem ir pietrūkušas drosmīgas ambīcijas

© Gints Ivuškāns /F64

Latvijas ekonomikas virzīšanai un iedzīvotāju labklājības vairošanai, nākamajai valdībai nepieciešams izvirzīt ambiciozus mērķus un īstenot atbilstošu politiku, īpaši koncentrējoties uz eksporta un produktivitātes kāpināšanu, pauda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents Aigars Rostovskis.

Viņš atzīmēja, ka šādā gadījumā valsts varēs būt par jaunu talantu un investīciju piesaistes vietu, ļaujot Latvijai tuvoties Eiropas attīstīto valstu labklājības līmenim.

Rostovskis skaidro, ka mūsdienu pasaulē valstis meklē savu atšķirīgo un īpašo lietu, ar ko varētu izcelties un, kas varētu būt viens no investoru intereses un piesaistes instrumentiem, kā arī ekonomikas virzītājspēkiem. Piemēram, Šveice pazīstama kā finanšu centru, bet Vācija ir ražošanas lielvalsts.

Rostovska ieskatā, ja Latvija spēs piesaistīt talantīgus, radošus un enerģiskus cilvēkus, viņi būs tie, kas radīs nākotnes ekonomiku, nākotnes uzņēmējdarbību un arī vērtības - mākslu, sportu, izklaidi.

Viņš arī atzīmē, ka nepieciešami labvēlīgi apstākļi, lai šie talanti spētu gan attīstīties, gan atrast motivāciju un atbalstu darboties.

Tādēļ LTRK un Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) ir izstrādājušas rekomendācijas politisko partiju programmām, lai nākamā valdība spētu šos labvēlīgos apstākļus radīt.

"Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, valsts attīstības plāniem ir pietrūkušas drosmīgas ambīcijas. Esam plūduši pa straumi, iestājušies dažādās organizācijās un vienkārši eksistējuši, bet pašapziņa un ambīcijas sasniegt lielus mērķus nekad tā īsti nav bijušas," uzskata Rostovskis.

Pēc viņa paustā, jaunajai valdībai nepieciešams noteikt drosmīgus nākotnes mērķus, lai līdz 2030.gadam Latvija varētu būt starp 10 Eiropas valstīm ar augstāko labklājības līmeni.

Rostovska ieskatā, nav būtiski, vai pēc astoņiem gadiem Latvija būs 9. vai 11. vietā pēc labklājības rādītājiem, jo Latvija nepārprotami būs sevi parādījusi kā valsti, kurā notiek strauja izaugsme, dzīves un uzņēmējdarbības apstākļi uzlabojas un, kas ir piemērota vieta investīcijām. Tad arī talantīgajiem un uzņēmīgajiem cilvēkiem būs lielākas iespējas radīt vērtības, kas Latvijas iedzīvotāju labklājību turpinās vairot.

Lai sasniegtu drosmīgos mērķus, nepieciešams īpaši koncentrēties uz eksporta un produktivitātes kāpināšanu, uzsver Rostovskis. Viņaprāt, politiķiem sadarbībā ar uzņēmēju organizācijām jāizveido daudz jaudīgāki instrumenti, kas veicinātu eksporta palielināšanos, jo eksportējošie uzņēmumi ir tie, kas piesaista naudu no ārpuses, palīdz radīt papildu līdzekļus lokālajiem uzņēmējiem un tiem ir liela nozīme ekonomikas attīstībā.

Tāpat jādomā par produktivitātes pieaugumu, kas nozīmē - radītajām lietām un pakalpojumiem jābūt ar augstu pievienoto vērtību, min Rostovskis, norādot, ka viena no lietām, kas palīdzētu šos mērķus piepildīt, ir publiskā sektora dinamiskāka darbība un ātrāka reakcija, nevelkot garumā procesus un netērējot laiku garām sarakstēm situācijās, kad lēmumiem jābūt ātriem, lai nepalaistu garām radušās iespējas un pieejamās investīcijas. Vienlaikus politiķiem jādomā par tēriņu racionalitāti, gudru naudas investēšanu, lai no dažādiem projektiem, kuros tiek ieguldīti publiskie līdzekļi, būtu arī maksimāla atdeve.

Rostovskis uzsver, ka tautsaimniecības un ekonomikas mērķus Latvijā varēs sasniegt tad, kad politiķi koncentrēsies uz līdzekļu radīšanu, nevis pārdali, un domās nevis par to kā atņemt vienam, lai iedotu otram, bet kā radīt, lai pietiktu visiem.

"Īstenojot atbilstošu politiku un pieņemot gudrākus lēmumus, nākamajai valdībai ir visas iespējas straujāk virzīt mūsu valsts ekonomikas attīstību atbilstoši mūsdienu mainīgo apstākļu dinamikai, lai motivētu talantīgos cilvēkus darboties, lai radītu labvēlīgus apstākļus eksporta un produktivitātes pieaugumam un galu galā - lai piepildītu ambiciozos mērķus par Latviju kā vienu no Eiropas labklājības valstīm," uzskata Rostovskis.

LTRK ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. Pēc biedru skaita LTRK ir lielākā uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies tuvu 6000 biedru (3000 individuālie uzņēmumi un 3000 biedru no uzņēmēju biedrībām) LTRK individuālo biedru - uzņēmumu - apgrozījums 2020.gadā pārsniedza 17,8 miljardus eiro.