Igaunijas kronas Latvijā vēl mijamas

Pēc Igaunijas pievienošanās eirozonai, Latvijā Igaunijas nacionālo valūtu – Igaunijas kronas – pret latiem vai kādu citu valūtu šobrīd var apmainīt vien atsevišķu banku filiālēs vai valūtas apmaiņas punktos. Latvijas Banka gan ir paziņojusi, ka kopš vakardienas tā ir pārtraukusi kotēt Igaunijas kronas valūtas kursu attiecībā pret latu.

Igaunijā vēl tikai desmit dienu veikalos, aptiekās, degvielas uzpildes stacijās un citās vietās Igaunijas kronas tiks pieņemtas kā maksāšanas līdzeklis, pēc tam norēķini visā valsts teritorijā notiks vien ar eiro starpniecību. Ar to jārēķinās arī Latvijas iedzīvotājiem, kuru maciņos ir saglabājušās Igaunijas nacionālās valūtas banknotes.

Latvijā šobrīd Igaunijas kronas apmaiņai pret latiem, eiro vai kādu citu valūtu pieņem visas SEB bankas filiāles. Un, rūpējoties par klientu ērtībām, to darīs līdz 31. janvārim. Tāpat šajā laika periodā klientiem ir iespēja veikt arī latu maiņu uz Igaunijas kronām.

"Jau 2010. gada rudenī SEB banka informēja klientus par eiro ieviešanu Igaunijā un aicināja laikus vērsties bankas klientu apkalpošanas centros, lai slēgtu savu Igaunijas kronās esošo kontu vai veiktu tajā esošo naudas līdzekļu konvertāciju uz citu klienta vārdā atvērto kontu. Klientiem, kuriem bija atvērti Igaunijas kronu konti, bet kuri neatsaucās bankas aicinājumam, gada beigās tie tika slēgti automātiski un to vietā atvērti eiro konti. Kontu atlikumi no Igaunijas kronu konta automātiski tika konvertēti uz eiro kontu," Neatkarīgajai skaidroja SEB bankas sabiedrisko attiecību speciāliste Sanda Purviņa.

Savukārt Swedbank skaidrā naudā esošās Igaunijas kronu banknotes pieņēma vien līdz pagājušā gada 31. decembrim, savukārt uz kontiem esošās Igaunijas kronas 1. janvārī automātiski (bez papildu komisijas maksas) tika konvertētas uz eiro pēc Igaunijas bankas noteiktā oficiālā maiņas kursa.

Ārpus Latvijas Igaunijas kronas pret kādu citu valūtu varēs apmainīt, protams, arī pašā Igaunijā, turklāt līdz vasaras vidum bez komisijas maksas un par Igaunijas Nacionālās bankas noteikto kursu. Līdz 28. februārim to varēs veikt arī eirozonas valstu centrālajās bankās.

Igaunija ir 17. valsts Eiropas Savienībā līdzās Beļģijai, Vācijai, Grieķijai, Spānijai, Francijai, Īrijai, Itālijai, Luksemburgai, Nīderlandei, Austrijai, Portugālei, Somijai, Kiprai, Maltai, Slovēnija un Slovākijai, kurā ir ieviests eiro.

Eiro ieviešana banku sektorā Igaunijā noritējusi saskaņā ar plānoto. Nordea bankomāti Igaunijas naudas zīmes turpināja izsniegt līdz 2010. gada 31. decembrim pulksten 23.30. Eiro izsniegšana tika uzsākta 2011. gada 1. janvārī pulksten 00.05, Neatkarīgajai apstiprināja Nordea bankas sabiedrisko attiecību vadītāja Dagnija Stuķēna.

"Mums tas ir izdevies! Gan valsts, gan Igaunijas bankas ir izdarījušas lielu un labu darbu," teica Nordea Igaunijas filiāles vadītājs Vahurs Krafts, kurš pats pirmo eiro naudas zīmi no bankomāta izņēma pulksten 00.07.

Lai gan Igaunijas pārdotavas joprojām rotā cenu zīmes divās valūtās – Igaunijas kronās un eiro –, pirmajās dienās mūsu kaimiņvalsts veikalos ir manāms satraukums. Maksāšanai pieņem gan kronas, gan eiro, bet tirgotāju pienākums ir atlikumu izdot eiro. Igaunijas Patērētāju tiesību departaments ir secinājis, ka aptuveni 17 procentu tirgotāju pagājušā gada beigās cenu salīdzināšanu veikuši nekorekti. Daļēji apstiprinājušās arī iedzīvotāju bažas par cenu kāpumu. Igaunijas Patērētāju tiesību departaments konstatējis, ka daļa tirgotāju paaugstinājuši arī cenas. Piemēram, kafijas Gevalia cena decembrī pieaugusi par 21 procentu, bet svaigu kāpostu cena – par vienu trešdaļu.

Arī pašas Igaunijas eiro monētas ir kļuvušas par preci. Tā izsoļu vietnē ebay par 7,99 eiro iespējams iegādāties Igaunijas eiro monētu komplektu, kuru nominālvērtība ir 4,08 eiro.

***

UZZIŅAI

No 2010. gada 1. jūlija līdz 2011. gada 30. jūnijam visās tirdzniecības vietās preču cenām ir jābūt norādītām gan kronās, gan eiro.

No 1. oktobra Igaunijas iedzīvotāji var bankās nodot kronu un sentu monētas, kuras banka ieskaitīs klienta rēķinā.

No 1. decembra līdz 2011. gada 30. jūnijam visās bankās Igaunijā kronas var samainīt pret eiro bez uzcenojuma vai komisijas maksas pēc oficiālā kursa 1 eiro = 15,6466 kronas.

Igaunijas Nacionālā banka kronas pret eiro mainīs tikmēr, kamēr vien būs tāda nepieciešamība, par šo pakalpojumu neiekasējot samaksu.

No 2011. gada 1. janvāra līdz 2011. gada 14. janvārim apgrozībā būs gan Igaunijas kronas, gan eiro skaidras naudas darījumos, savukārt bezskaidras naudas darījumi no 1. janvāra notiek tikai eiro.

2011. gada 1. janvārī bankas rēķinos un bankas kartēs esošā summa kronās tika pārkonvertēta eiro.

No 15. janvāra arī darījumos ar skaidru naudu apgrozībā būs tikai eiro.