Degvielas cenas gatavojas rekordam

© nra.lv

Līdz ar nodokļu nastas pieaugumu benzīns degvielas uzpildes stacijā maksā par aptuveni diviem santīmiem litrā dārgāk. Banku eksperti pieļauj, ka degviela Latvijā šogad varētu uzstādīt jaunus cenu rekordus.

Naftas cena un nodokļi

Pirms gadumijas naftas cenas Ņujorkā nokritās līdz 89,59 ASV dolāriem par barelu, savukārt Londonas biržā līdz 92,72 ASV dolāriem. Salīdzinot ar priekšpēdējo pagājušā gada nedēļu, naftas cenas bija samazinājušās par aptuveni diviem procentiem. Latvijā šo cenas samazinājumu gan nejūt, jo līdz ar 1. janvāri benzīnam, kuram piejaukta biopiedeva, tiek piemērota akcīzes nodokļa standartlikme, tas ir, 26,9 santīmi par litru iepriekšējo 25,6 santīmu par litru vietā, turklāt par vienu procentpunktu pieaugusi PVN likme – no 21 uz 22%.

Gaidāms sadārdzinājums

Vakar 95. markas benzīns Statoil degvielas uzpildes stacijā maksāja 84,9 santīmus litrā, Dinaz degvielas uzpildes stacijā – 83,7 santīmus litrā, savukārt Lukoil uzpildes stacijās – 82,7 santīmus litrā. Salīdzinot ar iepriekšējās nedēļas pirmdienu, cenas kāpušas par aptuveni 1,5 līdz 2 santīmiem litrā, un tas lielākoties noticis uz nodokļa paaugstinājuma rēķina.

"Degvielas cenas sadārdzinājumu, ko, sākot ar šā gada pirmajām dienām, izjuta ikviens auto īpašnieks Latvijā, veido vairāki būtiski vietēja un starptautiska mēroga faktori. Pirmkārt, naftas cena pasaules biržās sāk tuvoties 100 ASV dolāru atzīmei par barelu. Tāpat jāņem vērā, ka ar 1. janvāri Latvijā tika paaugstināts nodokļu slogs – pievienotās vērtības nodoklis tika paaugstinās no 21 uz 22%, kā arī veiktas izmaiņas likumdošanā, kas paredz 5% biodegvielas piemaisījumu akcīzi maksāt pilnā apmērā," Neatkarīgajai skaidroja SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis. Pēc viņa teiktā, prognozes autobraucējiem nav iepriecinošas – degvielas cenas Latvijā šogad varētu uzstādīt jaunus cenu rekordus. Swedbank vecākā ekonomiste Lija Strašuna ir mazliet optimistiskāk noskaņota. Pēc viņas prognozēm, gada sākumā vēl ir iespējams naftas cenu kāpums un attiecīgi arī benzīna cenu neliels palielinājums Latvijā. Savukārt gada vidū un otrajā pusē sagaidāms, ka naftas cenas tomēr ies uz leju.

Veikalos vēl pārceno

Tāpat kā degvielas uzpildes stacijās, arī veikalos jau ceturto dienu tiek piemērota jaunā PVN likme – 22 procenti. Tas nozīmē, ka, piemēram, smalkmaizītei, kura pirms gadumijas maksāja 20 santīmu, arī šobrīd nevajadzētu maksāt vairāk, savukārt 3D televizors, kura mazumtirdzniecības cena iepriekš bija 1288 lati, PVN likmes kāpuma rezultātā maksā par aptuveni 11 latiem dārgāk.

SIA Rimi Latvia vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Valnere Neatkarīgajai stāstīja, ka saistībā ar PVN likmes kāpumu lielākajai daļai preču cenas veikalos jau ir nomainītas. "Supernetto veikalos cenu maiņa jau pilnībā pabeigta, bet Rimi veikalos to plānojam pabeigt tuvākās nedēļas laikā. Rimi veikalos līdz šodienai ir spēkā iepriekšējās cenas visām akcijas precēm," skaidroja D. Valnere.

Pēc viņas teiktā, pat neskatoties uz PVN kāpumu, cena netiks paaugstināta, piemēram, dāvanu kartēm, tālruņu priekšapmaksas sarunu kartēm, Rimi klientu lojalitātes kampaņas precēm (Villeroy & Bosh vannasistabas piederumiem un dvieļiem). "Arī nākotnē turpināsim gan sarunas ar piegādātājiem, gan arī no mūsu uzņēmuma puses meklēsim risinājumus, kā piedāvāt mūsu pircējiem konkurētspējīgas cenas. Jāpiebilst, šodien aptaujājot kolēģus veikalos par to, kā viņiem veicies ar cenu nomaiņu, noskaidrojām, ka arī komunikācija ar mūsu pircējiem ir bijusi veiksmīga, pircēji šajā laikā ir bijuši pretimnākoši," sacīja D. Valnere.

Savukārt Maxima Latvija, lai darbiniekiem nevajadzētu strādāt virsstundas gadumijā, cenu nomaiņu savos veikalos uzsāka tikai vakar. Arī Maxima plāno šo procesu pabeigt līdz nedēļas beigām. "Jauno PVN likmi, protams, maksājam jau, sākot ar 1. janvāri, taču cenu nomaiņu veicam pakāpeniski, sedzot starpību no savas kabatas," Neatkarīgajai bilda Maxima Latvija preses sekretārs Ivars Andiņš. Pēc viņa teiktā, daļai preču cenas nemainīsies, bet, cik to būs, pagaidām precīzi nav iespējams prognozēt. Turklāt daži ražotāji ir nākuši pretī patērētājiem un samazinājuši preces cenu, lai pēc jaunās PVN likmes piemērošanas viņu izstrādājumiem gala cena nemainītos.

Svarīgākais