No augusta par visiem depozītu sistēmai pakļautiem dzērieniem veikalos iekasēs 10 centu depozītu

© Kaspars Krafts/F64

No augusta varēs tirgot tikai tos dzērienus, uz kuru iepakojumiem ir depozīta zīme. Pretējā gadījumā paredzēts sods, atsaucoties uz Valsts vides dienesta skaidroto, vēsta Latvijas Radio.

Depozīta sistēmā (DS) var nodot stikla, PET un metāla (skārdenes) bezalkoholisko, visu veidu alus un citu alkoholisko (zem 6%) dzērienu iepakojumus. Par katru nopirkto depozīta iepakojumu iedzīvotājam jāiemaksā depozīts 0,1 eiro apmērā, ko pēc iepakojuma nodošanas var saņemt atpakaļ, ja uz nododamā iepakojuma ir nolasāma speciālā atpazīstamības zīme un svītrkods, kā arī iepakojums ir iztukšots.

Līgums ar depozīta iepakojuma operatoru ir obligāti jāslēdz pārdevējiem par tirdzniecības vietām valstspilsētās, kuru tirdzniecības zāles platība ir vienāda vai lielāka par 300 kvadrātmetriem, kā arī par tirdzniecības vietām citās administratīvajās teritorijās, kuru tirdzniecības zāles platība ir vienāda vai lielāka par 60 kvadrātmetriem.

Valsts vides dienests konkursā dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu uz septiņiem gadiem nolēma uzticēt kompānijai "Depozīta iepakojuma operators".

Valsts vides dienests ziņo, ka problēmas ir ar 12 tirgotājiem, kas līdz šim tā arī nav noslēguši līgumu par piedalīšanos depozīta sistēmā. Tas attiecas uz aptuveni 40 tirdzniecības vietām. Atkritumu aprites departamenta direktors Atis Treijs norādīja, ka to skaitā visvairāk ir veikalu "Beta".

"Ir bažas, ka nepaspēs noslēgt līgumus un piedalīties depozīta sistēmā, kas attiecīgi ir pienākums iesaistīties jau no šī gada 1. februāra, kad depozīta sistēma sāka darboties. Mēs piemērojam izpildrīkojumus par piespiedu naudām, un soda apmērs kopumā pārsniedz 10 tūkstošus [eiro]," stāstīja Treijs.

Ekonomika

Labklājības ministrija (LM) strādā pie risinājumiem, kas ļautu pārtikas atbalstu un pamata materiālo palīdzību maznodrošinātajiem nodrošināt līdz 2026.gadam, primāri fokusējoties uz sociāli vismazāk aizsargātām iedzīvotāju grupām, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijā (FM).