Pircējs Igaunijā iespēju maksāt ar eiro noturējis par pārdevēju izdomājumu

Kāda Igaunijas lauku reģiona iedzīvotājs, iepērkoties veikalā, nodomājis, ka iespēja norēķināties par pirkumu eiro valūtā, ir tirgotāju izdomājums.

Viņaprāt, šādu iespēju izdomājuši tirgotāji un pie tā, ka par pirkumiem jānorēķinās eiro valūtā, vainīgi ir veikala kasieri, Tirgotāju savienības vadītājas Marikas Merilajas teikto citē E24.

Viņa norādījusi, ka kopumā tirgotājiem jaunā sistēma sarežģījumus nav radījusi, un viss pagaidām norit salīdzinoši mierīgi. Pirmajās tirdzniecības dienās pircēji ir bijuši atsaucīgi un labvēlīgi noskaņoti, pret visu attiecoties ar sapratni. Tomēr, pēc tirgotāju novērojumiem, gada pirmajās dienās pircēji, biežāk nekā parasti norēķinājās ar 100 un 500 kronu naudas zīmēm.

Savukārt pircēji novērojuši, ka tirgotājiem jau gada pirmajās dienās radušās problēmas ar atlikumu izdošanu eiro valūtā. Tā, piemēram, kādā Maximas veikalā Tartu trūcis mazākās vienības eiro monētu.

Kopumā šī gada 1. janvārī no Swedbankas bankomātiem vien izņemti 1,4 miljoni eiro, Igaunijas iedzīvotājiem naudu izņemot 30 000 reižu.

Pirmo 15 minūšu laikā nauda eiro valūtā tika izņemta no vairāk nekā puses valstī esošo Swedbankas bankomātu.

Biznesa ziņu portāls BNN jau vēstīja, ka Igaunija no šī gada 1. janvāra iestājusies eirozonā, līdz ar to par tās oficiālo valūtu kļuvis eiro.