Izlīdzinātā maksājuma par siltumu ieviešanu liedzot MK noteikumi

© Vladislavs Proškins/F64

Pagaidām Ministru kabineta noteikumi liedz siltumapgādes uzņēmumiem ieviest izlīdzināto maksājumu, vēsta Latvijas Radio.

Siltumapgādes uzņēmumu pārstāvji Latvijas Radio atklāj, ka izlīdzinātā maksājuma ieviešana būtu labs risinājums, kā atslogot patērētājus no lieliem rēķiniem nākamajā apkures sezonā, bet, lai šādu sistēmu ieviestu nepieciešams laiks - vismaz pusgads, un līdz rudenim to vairs nevar paspēt.

Par gāzi un elektrību iedzīvotāji var izvēlēties maksāt nevis katru mēnesi par patērēto resursu, bet ieviest izlīdzināto maksājumu. Šāda iespēja nav maksājumiem par siltumu. To liedz Ministru kabineta noteikumi.

Lai kaut nedaudz iedzīvotājiem palīdzētu sagatavoties nākamās apkures sezonas lielajiem rēķiniem, ir siltumapgādes uzņēmumi, kas piedāvā iemaksāt avansu. Tas ir atļauts.

Latvijas Pašvaldību savienības padomniece uzņēmējdarbības jautājumos Andra Feldmane pastāstīja: „Ņemot vērā šī rudens un ziemas ļoti smago prognozi par to, cik siltums maksās, tad ir vērojama tāda rīcība, ka cilvēku grupas ar zemiem ienākumiem šobrīd avansā jau sāk maksāt par siltumu, jo rudenī un ziemā viņu ienākumi nebūs tik lieli. Tā ir katra cilvēka brīvprātīga rīcība. Oficiāli šobrīd nevar veikt izlīdzināto maksājumu.”

Feldmane norādīja, ka, lai arī izlīdzinātais maksājums palīdzētu iedzīvotājiem sadalīt lielos rēķinos pa vairākiem gada mēnešiem, šis jautājums pagaidām nav dienas kārtībā, jo bažas par energoresursu pietiekamību ir daudz lielākas.

Uzņēmuma „Rīgas siltums” pārstāve Linda Rence uzsvēra, ka izlīdzinātā maksājuma ieviešanai nepieciešams laiks, vismaz pusgads.

„Baidos, ka izlīdzinātā maksājuma ieviešana ir nokavēta.

Svarīgākais