EM ieskatā 2 reizes kāpusī malkas cena nav tik būtisks sadārdzinājums, lai saņemtu kompensāciju

© Kaspars Krafts/F64

Valdība lēmusi pieaugošās enerģijas cenas kompensēt dažādiem kurināmā veidiem, taču sarakstā iztrūkst malka, lai gan tās cena šogad dubultojusies, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Ekonomikas ministrija šādu izvēli pamato ar aprēķiniem, ka siltums no malkas joprojām izmaksā vislētāk. Atbalstu malkas lietotājiem gan sola Labklājības ministrija, vienlaikus atgādinot, ka pabalsta saņemšanai jāsaglabā malkas iegādes čeks, kas daudziem var izrādīties problēma.

Ziņojumā valdībai noteikts, ka atbalsta slieksnis, virs kura plānots kompensēt pusi sadārdzinājuma, ir 68 eiro par megavatstundu, kas ir iepriekšējās apkures sezonas tarifu mediāna.

Granulu cena šobrīd sasniegusi aptuveni 400 eiro par tonnu, kas slieksni pārsniedz. Savukārt malkai, kaut gan cena šogad dubultojusies, tik un tā cena par megavatstundu esot 50 eiro robežās,
tāpēc kompensācija nav paredzēta. Tikmēr siltumapgādes uzņēmumu vidējo tarifu ministrija prognozē 150 eiro apmērā.

"Runājot par briketēm un malku, skaidrs, ka mēs par šiem kurināmā veidiem neesam aizmirsuši," teica Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Edijs Šaicāns. "Mēs viņus zinām, sekojam līdzi. Ja šī cena pieaugs tik strauji, kā tas pieauga, piemēram, granulām un tuvosies vai pārsniegs šo slieksni, mēs, protams, esam gatavi reaģēt un izveidot kaut ko papildus."

Ekonomika

Universālās kadastrālās vērtības nekustamajiem īpašumiem būs vidēji par divām līdz trim reizēm lielākas nekā pašreizējās kadastrālās vērtības, liecina Tieslietu ministrijas sagatavotais noteikumu projekts “Kadastrālo vērtību bāze universālās kadastrālās vērtības aprēķinam”. Vai nākamgad jārēķinās ar attiecīgu nekustamā īpašuma nodokļa un citu maksājumu, piemēram, valsts nodevas, kāpumu?

Svarīgākais