Pretēji EM nostājai "Latvijas Gāze" atļauj "Gazprom" piedalīties akcionāru sapulcē

© Oksana Džadana/F64

Krievijas kompānija “Gazprom” vairs nedrīkst piedalīties “Latvijas gāzes” akcionāru sapulcēs, norāda Ekonomikas ministrija. Tas izriet no jaunajām izmaiņām Nacionālās drošības likumā, kas spēkā stājās pagājušajā nedēļā. “Latvijas gāze” gan uzskata, ka uz to likuma izmaiņas neattiecas, un “Gazprom” šonedēļ akcionāru sapulcē piedalījās, vēsta lsm.lv.

Pagājušajā nedēļā spēkā stājās likuma grozījumi, kas aizliedz Krievijas un Baltkrievijas kompānijām iegādāties Latvijas nacionālajai drošībai nozīmīgus uzņēmumus. Šāds statuss ir vairākiem desmitiem uzņēmumu, tajā skaitā gāzes sadales operatoram “Gaso”.

“Gaso” vienīgais īpašnieks ir “Latvijas gāze”, kurā savukārt 34% akciju pieder Krievijas gāzes kompānijai “Gazprom”. Likumā ir norādīts, ka Krievijai piederīgās personas zaudē balsstiesības arī kompānijās, ar kuru starpniecību tām ir ietekme nacionālajai drošībai nozīmīgā komercsabiedrībā.

Grozījumu autore Ekonomikas ministrija norādīja, ka jaunais regulējums liedz “Gazprom” piedalīties “Latvijas gāzes” akcionāru sapulcēs. Tomēr pirmdien, 27. jūnijā, akcionāru sapulcē “Gazprom” to vērā neņēma.

“Ekonomikas ministrija norādīja, ka ne “Gazprom”, ne “Itera” šo lēmumu pieņemšanā piedalīties nedrīkst, savukārt “Gazprom” akcionāru sanāksmē piedalījās,” zināja teikt Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Edmunds Valantis.

“Latvijas gāzes” pārstāvis advokāts Ivo Klotiņš “Gazprom” pielaišanu sapulcē pamatoja ar dažādām, viņaprāt, neskaidrībām likumā, piemēram, neesot skaidrs, ar kuru brīdi balsstiesības zaudētas. Viņš arī atsaucās uz Ekonomikas ministrijas vēstuli Saeimai ar grozījumu pamatojumu, kurā balsstiesību zaudēšana attiecināta tikai uz kompānijām ar nacionālajai drošībai nozīmīgas komercsabiedrības statusu, nevis starpniekiem, kāds šajā gadījumā ir “Latvijas gāze”.