Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Dabasgāzes pārvades sistēmas tarifi šogad septembrī nemainīsies

© Kaspars Krafts/F64

Tā kā nav paredzami jauni dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojuma tarifi, kas stātos spēkā no 2022.gada 1.oktobra, dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojuma tarifi pēc 30.septembra paliks nemainīgi, informēja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") pārstāvji.

Atbilstoši 2019.gada 27.novembra Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes lēmumu spēkā esošie pārvades pakalpojuma tarifi ir apstiprināti laika periodam no 2020.gada 1.janvāra līdz 2022.gada 30.septembrim. Tā kā nav paredzami jauni dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojuma tarifi, tad spēkā esošie dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojuma tarifi tiks piemēroti līdz pat jauna regulatīvā perioda sākumam.

Nemainīsies gan maksa par izejas punkta Latvijas lietotāju apgādei izmantošanu, gan arī dabasgāzes pārvades sistēmas gada standarta jaudas produktu tarifi, īstermiņa standarta jaudas produktu tarifi, atslēdzamās jaudas produktu tarifi un atslēdzamās virtuālās pretplūsmas jaudas produktu tarifi.

Jaunā regulatīvā perioda spēkā stāšanās datums šobrīd nav noteikts, taču paredzams, ka tas varētu būt 2023.gada 1.oktobris. Jaunā regulatīvā perioda spēkā stāšanās datums ir atkarīgs gan no lēmuma par Lietuvas pievienošanos Somijas, Igaunijas un Latvijas vienotajai dabasgāzes pārvades ieejas-izejas sistēmai, gan arī no šogad plānotās dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojuma tarifu aprēķināšanas metodikas pārskatīšanas.

Jau vēstīts,

ka "Conexus" apgrozījums pagājušajā gadā bija 56,439 miljoni eiro, kas ir par 4,8% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 0,8% - līdz 13,217 miljoniem eiro.

"Conexus" lielākais akcionārs ir valstij piederošais "Augstsprieguma tīkls" (68,46%), kamēr 29,06% akciju pieder Japānas uzņēmuma "Marubeni" pārvaldītajam fondam "MM Capital Infrastructure Fund", bet 2,48% - pārējiem akcionāriem.