Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

EM aicinājusi "Latvijas gāzes" akcionāru kārtējā sapulcē liegt dalību "Gazprom" un "Itera Latvija"

© Dmitrijs Suļžics/F64

Ekonomikas ministrija (EM) aicinājusi AS "Latvijas gāze" akcionāru kārtējās sapulces, kas notika pirmdien, organizēšanā ievērot Nacionālā drošības likuma prasības un liegt dalību uzņēmuma akcionāriem "Gazprom" un "Itera Latvija", aģentūrai LETA pavēstīja EM pārstāvji.

Šā gada 23.jūnijā stājas spēkā grozījumi Nacionālās drošības likumā, kas nosaka ierobežojumus Krievijai vai Baltkrievijai, tās pilsoņiem vai juridiskām personām, kuras ir reģistrētas Krievijā vai Baltkrievijā, iegūt vai realizēt būtisku līdzdalību vai izšķirošu ietekmi nacionālajai drošībai nozīmīgajā kapitālsabiedrībā, vai būt par patiesā labuma guvēju nacionālai drošībai nozīmīgajā kapitālsabiedrībā.

EM pārstāvji skaidro, ka situācijā, ja Krievijai vai Baltkrievijai piederīgā persona iegūst vai pastāv būtiska līdzdalība vai izšķiroša ietekme, tostarp, ja tā tiek realizēta ar Latvijā reģistrētas kapitālsabiedrības starpniecību, kā tās dalībniekam vai akcionāram, nacionālajai drošībai nozīmīgajā kapitālsabiedrībā, tad šīs personas zaudē balsstiesības gan nacionālajai drošībai nozīmīgajā kapitālsabiedrībā, gan Latvijā reģistrētajā kapitālsabiedrībā ar kuras starpniecību tās realizē būtisku līdzdalību vai izšķirošu ietekmi nacionālajai drošībai nozīmīgajā kapitālsabiedrībā.

Tā kā "Latvijas gāzes" meitasuzņēmums AS "Gaso" ir nacionālajai drošībai nozīmīga kapitālsabiedrība, kurā "Gazprom" un "Itera Latvija" kā "Latvijas gāzes" akcionāri ar šīs kapitālsabiedrības starpniecību realizē būtisku līdzdalību "Gaso", EM, kā "Latvijas gāzes" akciju turētājs, aicināja "Latvijas gāzes" akcionāru sapulces organizēšanā ievērot Nacionālā drošības likuma prasības.

Pēc EM pārstāvju paustā, "Itera Latvija" pārstāvji pirmdien notikušajā "Latvijas gāzes" akcionāru sapulcē nepiedalījās.

EM ir 0,00029% jeb 117 "Latvijas gāze" akciju turētāja.

Jau ziņots, ka "Latvijas gāzes" akcionāri pirmdien uzdeva uzņēmuma valdei līdz 10.augustam sasaukt akcionāru ārkārtas sapulci lēmuma pieņemšanai par kompānijas reorganizāciju nodalīšanas ceļā vai pamatkapitāla samazināšanu, dzēšot akcijas, kuras iesnieguši sabiedrības akcionāri.

Pirmdienas akcionāru sapulces darba kārtība ar šo jautājumu tika papildināta, pamatojoties uz uzņēmuma akcionāra "Marguerite Gas II.S.a.r.l." pieprasījumu.

Akcionāru sapulces lēmumu projekts paredzēja kompānijas valdei uzdot sākt reorganizāciju nodalīšanas ceļā, nododot daļu no tai piederošās mantas, proti, 39 900 000 "Gaso" akciju, kas veido 100% no tās pamatkapitāla, jaundibināmai sabiedrībai. Reorganizācijas rezultāta visi "Latvijas gāzes" akcionāri kļūtu par jaundibināmās kompānijas akcionāriem proporcionāli to līdzdalībai "Latvijas gāzē".

Vai arī lemt par kompānijas pamatkapitāla samazināšanu, kā rezultātā kompānijas akcionāri kā samaksu par nodotajām akcijām saņemtu "Latvijas gāzei" piederošās "Gaso" akcijas proporcionāli akcionāru līdzdalībai "Latvijas gāzes" pamatkapitālā.

Ar nepieciešamo balsu vairākumu akcionāru sapulcē nolemts "Latvijas gāzes" valdei uzdot līdz 10.augustam sasaukt "Latvijas gāzes" akcionāru ārkārtas sapulci lēmuma pieņemšanai par uzņēmuma reorganizācijas procesa vai pamatkapitāla samazināšanas uzsākšanu.

"Latvijas gāzes" publiskotajā informācijā par akcionāru kārtējās sapulces lēmumiem nav minēts, cik procenti bija pārstāvēti pirmdienas sapulcē.