Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Rudenī gaidāmas problēmas mājokļa pabalstu izmaksā

© Ģirts Ozoliņš/F64

Viens no veidiem, kā rudenī gaidāmā vispārējā cenu pieauguma apstākļos palīdzēt iedzīvotajiem, ir mājokļa pabalsti. Plānots, ka uz tiem varēs pretendēt plašāks iedzīvotāju loks. Taču šie pabalsti netiek un vismaz līdz aiznākamajai – 2024. gada apkures sezonai netiks izmaksāti automātiski. Līdz ar to šoruden pašvaldību sociālajiem dienestiem draud pārslodze, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Samazinoties iedzīvotāju pirktspējai ģeopolitisko procesu dēļ, rudenī, iespējams, pat pusei Latvijas iedzīvotāju būs aktuāls mājokļa pabalsts. Par to liecina Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) aprēķini. Lai iedzīvotajiem palīdzētu, Labklājības ministrija (LM) iepriekš piedāvājusi paplašināt mājokļa pabalsta saņēmēju loku. Taču Pašvaldību savienībā norādīja, ka tas novedīs pie sociālo dienestu pārslodzes jau šajā rudenī.

"Pēc šādas sistēmas, ja pienāk pabalstu saņēmēju skaits, tas var nozīmēt pat līdz četru mēnešu periodam lēmumu pieņemšanai. Tas nozīmē, ka arī varbūt tie cilvēki, kuriem ir arī citi pabalsti vajadzīgi, viņiem vienkārši nav iespējams pat citreiz samaksāt, bet cilvēkam nebūs iespējams saņemt. Te nedrīkst pieļaut, ka šāda situācija izveidojas. To nedrīkst pieļaut," norādīja LPS priekšsēdis Gints Kaminskis.

Viņš atzīmēja, ka pēc iespējas ātrāk ir jāievieš automātiska pabalstu izmaksas sistēma. Taču, kā apgalvoja LM, to nav iespējams izdarīt kvalitatīvi līdz gaidāmajai apkures sezonai. Tikai līdz nākamajai.

Paralēli apstiprināšanai valdībā tiek virzīts priekšlikums par energoresursu sadārdzinājuma kompensēšanu iedzīvotajiem. Ja to izdosies dabūt cauri valdības gaiteņiem, iespējams, pieprasījums pēc mājokļa pabalstiem nebūs nemaz tik liels.

"Visticamāk, būs atbalsti mehānismi sadārdzinājuma segšanai - elektroenerģijai, siltumam, gāzei. Iespējams, jau nākamnedēļ otrdien cilvēki zinās, ar ko viņi var rēķināties apkures sezonā. Kāds atbalsts būs no valsts puses. Un tas, es domāju, daudzus varētu nomierināt. Un viena daļa tad arī dēļ tā sapratīs, ka viņiem nav nepieciešama valsts palīdzība," klāstīja labklājības ministrs Gatis Eglītis ("Konservatīvie").

Plašāks mājokļa pabalstu saņēmēju loks nozīmē arī papildu finansējuma nepieciešamību. Pašvaldību savienībā vēlas, lai valsts nosegtu 75 % no sadārdzinājuma. Mājokļa pabalsta koeficientu paaugstināšana un citi Labklājības ministrijas virzītie priekšlikumi inflācijas ietekmes mazināšanai tiks apspriesti koalīcijas partiju sanāksmē nākamnedēļ.