Arodbiedrību savienība uzskata: Atbalsts inflācijas mazināšanai jāpiešķir visiem

© Rainers Brutāns/F64

Kompensācijas inflācijas mazināšanai Latvijā ir jāpiedāvā visai sabiedrībai, nevis tikai mērķētām sabiedrības grupām, šādu nostāju aģentūrai LETA pauda Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS).

Krievijas sāktā kara pret Ukrainu dēļ pašlaik visā pasaulē, tostarp Latvijā, ir vērojama strauja inflācija, tostarp augot gan energoresursu, gan pārtikas cenām. Šādos apstākļos arī Latvijas valdība domā par mehānismiem, kā kompensēt straujo cenu kāpumu, tostarp tiek uzsvērts, ka īpaši nepieciešams mērķēts atbalsts sabiedrības nabadzīgākajai un sociāli vismazāk aizsargātajai daļai.

LBAS rosina piemērot samazinātu pievienotās vērtības nodokļa likmi (PVN) tām preču grupām, kuras šobrīd vistiešāk ietekmē inflācijas straujo pieaugumu, piemēram, degvielai un elektroenerģijai.

LBAS priekšsēdētājs Egils Baldzēns uzskata, ka PVN likmju samazināšana vai 0% likmes piemērošana precēm un pakalpojumiem, piemēram, atsevišķiem pārtikas produktiem, nestu lielāku pienesumu tirgotājiem. Vienlaikus šobrīd būtiskākā ietekme kopējā patēriņa cenu pieaugumā ir elektroenerģijas, degvielas un gāzes izmaksu kāpumam, kas ir sabiedriski regulēti pakalpojumi, un PVN mazināšana šiem pakalpojumiem atstāj būtisku ietekmi gan uz mājsaimniecību, gan ražošanas izdevumiem, sacīja Baldzēns.

LBAS norāda, ka kopš aprīļa līdz jūnijam "Nordpool" cenu līmenis turpina celties un ir trīs reizes lielāks nekā tas bija iepriekšējā gada atbilstošajā periodā. Turklāt tas ir atgriezies līmenī, kāds tas bija gada sākumā. Cenu pieaugums rada būtisku izmaksu pieaugumu gan mājsaimniecībām, gan saimnieciskajai darbībai, uzsvēra LBAS.

Kā liecina CSP dati, degvielas cenu pieaugums periodā no 2022.gada janvāra līdz jūnijam ir 35,5%. Būtisks cenu pieaugums novērojams arī cietajam kurināmajam, - cenu pieaugums periodā no šī gada janvāra līdz aprīlim veidoja 27,1%. Šī preču kategorija ir būtisks siltuma resurss mājsaimniecībām ar zemākiem ienākumiem, līdz ar to ir nepieciešams izvērtēt PVN samazinātās likmes piemērošanu arī šie resursiem, uzskata LBAS.

Samazinātu PVN likmju piemērošana elektroenerģijai un dabas gāzei ir izplatīts instruments arī citās ES dalībvalstīs. Piemēram, Igaunijā mājsaimniecībām PVN samazināts no 20% līdz 9%, un samazinātā likme tiks piemērota līdz 2023.gada maijam.

Samazinātās PVN likmes gāzei un elektroenerģijai tiek piemērotas arī citās ES dalībvalstīs, piemēram, Itālijā dabas gāzes likme mājsaimniecībām un industriālajam patēriņam ir samazināta līdz 5%, Beļģijā līdz 6% ir samazināta likme elektroenerģijai līdz 2022.gada septembrim, kā arī citās ES dalībvalstīs ir piemēroti dažādi PVN samazināto likmju principi, uzsver LBAS.

LBAS lēš, ka samazināto PVN likmju piemērošanas ietekme uz budžeta ieņēmumiem tiktu kompensēta, jo būtiski pieaug cenas minētajām precēm un pakalpojumiem.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".