Kampars izgāzies sarunā ar Putinu, mēģinot "sarunāt" vēl dārgāku gāzi

Nesenās Valsts prezidenta vizītes laikā Maskavā Latvijas ekonomikas ministrs Artis Kampars, tiekoties ar Krievijas valdības vadītāju Vladimiru Putinu, smagi izgāzies un gandrīz sarunājis Latvijai ziemā gāzi nevis par zemāku, bet ievērojami augstāku cenu, - to apliecinājuši vairāki Latvijas delegācijas dalībnieki, ziņo portāls Pietiek.lv.

"Kampars izrādījās sliktāk sagatavojies sarunai nekā Putins. Kampars ierosināja, kā būtu, ja cenu piesaistītu biržas cenai, uz ko Putins uzreiz atbildēja - labi, no 1.janvāra," sarunas norisi atstāstīja gāzes kompānijas Itera Latvija vadītājs Juris Savickis.

Faktiski Kampars piedāvājis Putinam iespēju pārdot gāzi Latvijai par ievērojami augstākām cenām nekā līdz šim, jo vasarā, samazinoties patēriņa, sarūk arī gāzes biržas cenas, savukārt ziemā cenas aug līdz ar patēriņu, un, īstenojoties Kampara piedāvājumam, Latvija ziemā gāzi pirktu būtiski dārgāk.

Taču, kā stāsta aculiecinieki, Putins bijis izprotošs un nav nopietni ņēmis vērā Kampara pieļauto muļķību. Pēc Krievijas premjera atbildes "visi saprata, ka ne to sarunājuši, ja jau tik ātri piekrīt, un sarunu šajā virzienā neturpināja", stāsta Savickis.

Savukārt kāds cits delegācijas dalībnieks norādīja uz to, cik ļoti atšķīrusies Krievijas un Latvijas pārstāvju sagatavotība svarīgākajos ekonomiskajos jautājumos: "Putinam par katru jautājumu bija sagatavots īss, pilnīgs pārskats par svarīgāko, viņš par visu izrādījās kompetents – atšķirībā no cilvēka, kas uzskata sevi par Latvijas ekonomikas ministru."

Diplomātiskāk, taču līdzīgi izsakās arī Savickis: "Tur visi tā mazliet pasmīnēja par Kampara priekšlikumu, bet Krievija jau negrib viena ministra dēļ nostādīt sliktākā situācijā visu valsti. Viens neapdomīgs priekšlikums jau nevar būt iemesls, lai paaugstinātu Latvijai gāzes cenu. Vienkārši mūsu ministriem labāk jāgatavojas šādām sarunām. Kampars parasti runā pa tādiem propagandas viļņiem, kā jau politiķis, bet nevar jau tā mētāties ar neapdomīgiem priekšlikumiem..."

Avoti Valsts prezidenta kancelejā norādīja, ka par muļķīgo incidentu pilnā apmērā esot atbildīgs pats Kampars, - ekonomikas ministram bijis pietiekami daudz laika sagatavoties svarīgajai sarunai. Jau vairākas dienas pirms došanās uz Maskavu Kamparam bija labi zināms par gaidāmo tikšanos.

Ekonomika

Eiropas Savienības Tiesa piektdien nolēma atcelt Mobilitātes pakotnē noteikto prasību, kas uzliek par pienākumu kravas transportlīdzekļiem ik pēc astoņām nedēļām atgriezties transportlīdzekļu reģistrācijas valstī, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Svarīgākais