Indriksone valdības lēmuma pozitīvo ietekmi uz degvielas cenu samazinājumu cer ieraudzīt vien gada beigās

© Ģirts Ozoliņš/F64

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) paredz, ka iespaidu uz degvielas cenām otrdien valdībā atceltā prasība par obligātu biopiejaukumu varētu radīt no šī gada ceturtā ceturkšņa, tomēr patlaban nav zināms, kādu cenas samazinājumu prasības atcelšana konkrēti sniegs, ņemot vērā, ka naftas cenas ir ļoti dinamiskas.

Indriksone otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem pauda, ka degvielas tirgotāji, jo īpaši lielie uzņēmumi, degvielu iegādājas laicīgi, tādēļ prasības atcelšanai īslaicīgi, kā to valdības sēdē ierosināja Latvijas Biodegvielu un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes loceklis Indulis Stikāns, nebūtu jēgas.

Tāpat ministre skaidroja, ka viens no rādītājiem, lai pārliecinātos, ka noteikumu grozījumi strādā, būs fakts, vai degvielas tirgotāji izmantos iespēju nepiejaukt biopiejaukumu, jo pašreizējais regulējums paredz sniegt komersantiem iespēju gan biopiejaukumu degvielai pievienot, gan nepievienot.

Vienlaikus Indriksone arī pieļāva iespēju, ka nākamā gada sākumā naftas cenas varētu būt stabilizējušās, kamēr biodegvielai, iespējams, varētu nebūt stabilizējušās. Šādu secinājumu ministre izdarīja, balstoties uz faktu, ka biopiejaukuma ražošana ir cieši saistīta ar pārtikas ražošanu, un pārtikas nozarē saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā draud potenciāla krīze.

Ekonomikas ministre akcentēja, ka pat gadījumā, ja patlaban līdz 2023.gada beigām noteiktos grozījumus atcels, atkal nosakot biopiejaukumu par obligātu, tas tiks darīts laicīgi un iepriekš prognozējami, lai tirgotāji var atkal nomainīt degvielas piegādes, nelaužot līgumus.

Indriksone arī atzīmēja, ka šajā laikā degvielas cenu samazinājumam efektīvāks risinājums par biopiejaukuma obligātas prasības noteikšanu varētu būt akcīzes nodokļa samazināšana, tomēr šādam priekšlikumam atbalsta iepriekš nebija. Vienlaikus ministre pauda, ka viņas vadītās Enerģētiskās drošības darba grupas iepriekšējā sēdē apkopoti atbalsta pasākumi degvielas samazināšanai Eiropā, un nākamajā sēdē tiks spriests par to, kā cenas pieaugumu apturēt Latvijā.

Kā ziņots, ar mērķi mazināt pieaugošās degvielas cenas no 1.jūlija līdz 2023.gada beigām biopiejaukuma pievienošana degvielā nebūs obligāta, paredz otrdien valdībā apstiprinātie grozījumi noteikumos par benzīna un dīzeļdegvielas atbilstības novērtēšanu.

Šajā periodā biodegvielas piejaukuma prasības piemērošana būs brīvprātīga, proti, degvielas mazumtirgotāji vai komersanti, kas degvielu realizē vairumtirdzniecībā, paši varēs izvēlēties piemērot vai nepiemērot biodegvielas piejaukumu.

Jau ziņots, ka Latvijas Biodegvielu un bioenerģijas asociācijas pārstāvji aģentūrai LETA iepriekš atzina, ka šis solis gala cenas samazinājumu, visticamāk, nedos.

Ekonomika

Valdības rosinātās izmaiņas Latvijas pensiju sistēmā mudinās 33 % iedzīvotāju domāt par papildu uzkrājumu veidošanu vai investīcijām, taču 24 % no tiem uzkrājumus vai ieguldījumus plāno veikt ārpus pensiju sistēmas, liecina bankas Citadele veiktā iedzīvotāju aptauja.

Svarīgākais