Jaunzeme: Algu pielikumam VID būtu vajadzīgi no 6 līdz 30 miljoniem eiro

© Oksana Džadana/F64

Zemā atalgojuma dēļ kadru mainība Valsts ieņēmumu dienestā (VID) ir ap 10% gadā, bet starp ar informācijas tehnoloģijām (IT) saistītajiem darbiniekiem - 26% gadā, intervijā aģentūrai LETA sacīja VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Minimāli nepieciešamā summa atalgojuma paaugstināšanai būtu aptuveni seši miljoni eiro gadā, lai vismaz tiem, kuri pašlaik saņem 70% no atalgojuma skalā paredzētā, varētu algā samaksāt ap 80%. Programma būtu, maksimums, ap 30 miljoniem eiro, lai gan arī tas nekādā veidā nerisinātu problēmas ar, piemēram, IT darbiniekiem, bet tā vismaz būtu vidējā alga tautsaimniecībā. Tikmēr pērn no VID prasītajiem astoņiem miljoniem eiro tika piešķirti 2,5 miljoni eiro.

"Pagājušajā gadā Nodokļu un muitas policijai algas jau palielināja un VID iekšienē tas, protams, bija diezgan interesanti, jo vienai struktūrvienībai algas palielināja, citiem - nē.

Taču, kā jau minēju, mēs vispār sākām skatīties plašāk, kas notiek ar algu likmēm. Te ir arī jāuzsver, ka mēs nepieņemam darbā ierēdņus. Mēs pieņemam darbā nodokļu konsultantus, finansistus, juristus utt. Visiem šiem amatiem ir analogi privātajā biznesā. Pēc salīdzinājuma mēs arī konstatējām, ka tādās pozīcijās kā finanšu analītiķis vai jurists atalgojuma atšķirības ir milzīgas.

Mēs jau arī ļoti labi zinām, ka mūsu darbinieki aiziet uz auditorkompānijām, uz nodokļu konsultāciju uzņēmumiem, kuri var piedāvāt pavisam citu algu līmeni. Es nemaz nerunāšu par to, kādas algas ekonomistiem piedāvā bankas. Es arī neslēpšu, ka, ja agrāk mums bija vairāk pretendentu uz vakantajām pozīcijām, tad tagad cilvēki paskatās, cik viņiem maksās, un pasaka "paldies". Tagad uz vienu amatu mums ir labi ja divi pretendenti un vakances stāv," sacīja I. Jaunzeme.

Viņa atceras, ka 2016.gadā, kad VID bija liela krīze un par ģenerāldirektoru neviens negribēja nākt strādāt, darbinieku trūka, notika reforma un bija vesela kustība ar saukli "Celsim VID algas", izveidoja īpašu atalgojuma skalu. "Bija tikai viena problēma - naudu klāt neviens īpaši nedeva un ar to, ko iedeva, visai skalai nekad nepietika. Laikam tagad atkal viens cikla aplis ir apritējis, un šī problēma atkal ir aktualizējusies. Mēs aprēķinājām, ka, lai mēs varētu maksāt atbilstoši šai atalgojuma skalai, ir jāatbrīvo 40% darbinieku," stāstīja I. Jaunzeme.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Svarīgākais