Naftas cenām jauni rekordi; degvielas cenas bremzē naftas produktu cenu dinamika biržās

Lai arī naftas cenas sasniedz jaunus rekordus, pagaidām degvielas cenas Latvijā nekāpj, jo benzīna cenas pasaules biržās pagaidām turas vienā līmenī.

Taču, ja biržās cenas paaugstināsies, Latvijā gaidāms jauns benzīna cenu kāpums, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas (LDTA) valdes priekšsēdētājs Uldis Sakne.

Viņš norāda, ka nevar rēķināt degvielas cenu pēc naftas barela cenas biržās, jo "tā ir tāla un nesasaistīta kombinācija".

Vienkāršāk un racionālāk esot rēķināt pēc naftas produktu cenām. Benzīna cenas jau trīs dienas pasaules biržās turoties vienā līmenī - ap 830 ASV dolāri par tonnu, un to acīmredzot balstot rezerves. Līdz ar to pagaidām arī Latvijas degvielas uzpildes stacijās cenas turas nedēļas sākuma līmenī.

"Ja benzīna cena biržās augs, augs arī degvielas cena. Pozitīvi gan ir vērtējams tas, ka Eiropā atslābs ziema, paliks siltāks un līdz ar to būs kritums pieprasījumā šķidrajiem kurināmajiem. Tas ietekmēs arī degvielas cenu. Mīnuss ir tas, ka strauji kāpj ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro. Nedēļas laikā eiro ir zaudējis vairāk nekā 8%," uzsver Sakne.

Šodien naftas cena Ņujorkas biržā sasniedza 90,79 ASV dolārus (63,8 latus) par barelu. Tik augsta cena pēdējo reizi fiksēta 2008.gada oktobrī.

Bankas "Barclays Capital" ziņojumā teikts, ka gada sākumā neviens nevarēja prognozēt tik strauju naftas cenu kāpumu un izejvielu rezervju strauju samazināšanos.

"Brent" markas naftas cena Londonas biržā savukārt sasniegusi 93,96 ASV dolārus (66 latus) par barelu.

Svarīgākais