Lauksaimnieki pieprasīs izsludināt ārkārtas situāciju pārtikas nozarē

© Vladislavs Proškins/F64

Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome (LOSP) rīt kopsapulcē diskutēs par aktualitātēm nozarē - par energoresursu sadārdzinājuma graujošo ietekmi uz tautsaimniecību, pārtikas nozari, par nepārtrauktu pārtikas cenu pieaugumu.

Plānots pieņemt LOSP sapulces lēmumu, kurā Saeimai, valdībai tiks pieprasīts noteikt ārkārtas situāciju pārtikas nozarē, sabiedrības nodrošinājumā ar pārtiku un pārtikai “no lauka līdz galdam” piemērot 5% PVN likmi.

Par 5% PVN likmi pārtikai diskutēts jau sen, bet līdz šim Saeimas deputātu vairākuma tas nav šķitis pieņemams priekšlikums.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) aprīļa vidū atkartoti aicināja lemt par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšanu piena produktiem, maizei, svaigai gaļai un zivīm, kā arī olām ar mērķi iedzīvotājiem mazināt ikdienas izdevumus. ZZS Saeimas frakcija sagatavotais priekšlikumus grozījumiem Pievienotās vērtības nodokļa likumā paredzēja 0% PVN likmes piemērošanu no šā gada 1.jūnija dzeramajam pienam bez piedevām ar derīguma termiņu līdz 10 dienām, piena produktiem bez piedevām, tostarp skābajam krējumam, saldajam krējumam, kefīram, rūgušpienam, paniņām, rjaženkai, pilnpiena biezpienam, biezpienam, vājpiena biezpienam, jogurtam, kā arī maizei bez piedevām, svaigai un atdzesētai gaļai un zivīm, vistu un paipalu olām čaumalās.

Svarīgākais