Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Piensaimnieki: Latvijā piena produktus ražot vairs nav izdevīgi

© Andrejs Terentjevs/F64

Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) ārkārtas kongresā biedri ceturtdien vienprātīgi secinājuši, ka Latvija piena nozare sasniegusi punktu, kurā piena produktus ražot vairs nav izdevīgi, informēja LPCS pārstāvji.

Saistībā ar strauji augošajām izmaksām piena ražošanā un pārstrādē Latvijā šī gada pirmajos trīs mēnešos pieaugusi svaigpiena ražošanas un pārstrādes pašizmaksa. Lai arī svaigpiena cena Latvijā vidēji kāpusi par 21%, bet pārstrādes pašizmaksa - par 15%, izmaksas joprojām ir lielākas, nekā svaigpiena iepirkuma cenas un gatavās produkcijas pārdošanas cenas attiecība, tādēļ piena ražotāji un pārstrādātāji turpinot strādāt ar arvien lielākiem zaudējumiem katru mēnesi.

LPCS valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks norāda, ka pie šādām izmaksām darbību turpināt ir bezjēdzīgi, un nozares pārstāvji turpmāk redz tikai divus iespējamos scenārijus - piena produktu cenu paaugstināšanu vai pievienotā vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu piena produktiem.

Šolks min, ka, piepildoties pirmajam scenārijam, viena litra piena pakas cena varētu sasniegt 1,87 eiro, kas ir par 45% vairāk nekā šobrīd, savukārt otrajā scenārijā būtu reālāk saglabāt piena produktu cenas esošajā līmenī jeb 1,29 eiro.

Saskaņā ar LPCS biedru datiem par šī gada pirmo ceturksni svaigpiena pašizmaksa Latvijā ir 495 eiro tonnā, savukārt vidējā svaigpiena iepirkuma cena ir par 12% mazāka jeb 436 eiro tonnā, kas pārvēršas tiešos zaudējumos piena ražotājam. LPCS pārstāvji norāda, ka zaudējumi pieauguši par četriem procentpunktiem, salīdzinot ar 2021.gada nogali.

LPCS biedri vienojās nosūtīt Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) un finanšu ministram Jānim Reiram (JV) parakstītu rezolūciju, aicinot samazināt PVN likmi no 21% uz 5% piena produktiem, kā arī aicinot nodrošināt reālu finansiālu atbalstu Latvijas piena pārstrādes uzņēmumiem Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes radīto zaudējumu daļējai kompensēšanai par 2021.gada decembri un 2022.gada pirmajiem trim mēnešiem vismaz 10 miljonu eiro apmērā. Šāds atbalsts nodrošinātu vidēji 56 eiro kompensāciju par katru pārstrādāto piena tonnu minētajā periodā.

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure norāda, ka līdzīgā situācijā kā piena nozare ir arī citas pārtikas nozares, tāpēc attiecīgi jārīkojas ātri, un valstī ir jānosaka maksimālā uzcenojuma līmenis tirdzniecībā pirmās nepieciešamības pārtikas produktiem.

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) prezidents Andris Bite pauž, ka LDDK paredz pārtikas cenu pieaugumu par 50-100%, salīdzinot ar pagājušā gada rudeni.

Bite min, ka uzņēmumi šo izmaksu pieaugumu iecenos produktos, un rudenī būs vērojams produktu cenu pieaugums, ko daļēji varētu ietekmēt PVN likmes samazināšana pamatproduktu grozam, tādēļ LDDK aicina likumdevējus pieņemt lēmumu par likmes samazināšanu uz laiku.