Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Kalvītis: Dabasgāze Latvijā pietiek tikai līdz jūlijam

© Ģirts Ozoliņš/F64

"Latvijas gāzes" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis LTV raidījumā "Kas notiek Latvijā" uzsvēra, ka meklēs iespējas pirkt gāzi no dažādiem piegādātājiem, tajā skaitā no Krievijas, ja tas tiks ļauts.

Vienlaikus viņš sacīja, ka dabasgāzes krājumi pietiek patēriņam līdz jūlijam. Viņš gaida Ekonomikas ministrijas risinājumu gāzes nodrošinājumam.

Kopš aprīļa sākuma Latvija no Krievijas vairs sesaņem gāzi. "Lēmums nesūknēt gāzi pa cauruļvadiem aprīlī tika pieņemts, ņemot vērā vēsturiski augstāko dabasgāzes cenu apjomu aprīlī, kas novestu pie nesamērīgi augstas dabasgāzes pārdošanas cenas mūsu klientiem un padarītu šādus piedāvājumus nekonkurētspējīgus," iepriekš skaidroja A. Kalvītis.

Portāls NRA jau rakstīja, ka Latvija plāno veidot dabasgāzes rezerves mājsaimniecību patēriņam. Ekonomikas ministrijas (EM) parlamentārā sekretāre Ilze Indriksone pauda, ka par rezervju iepirkšanu un finansējumu šim mērķim valdība varētu lemt nākamnedēļ.

Šīs rezerves paredzētas gadījumam, ja AS "Latvijas gāze" kā galvenais publiskais tirgotājs līdz 1.jūlijam nebūs nodrošinājusi gāzes krājumus saistītajiem klientiem Inčukalna pazemes gāzes krātuvē. Šādā gadījumā "Latvijas gāzes" pienākumus pildīt sāktu AS "Latvenergo" kā otrs lielākais dabasgāzes tirgotājs Latvijā, lai nodrošinātu patēriņu un novērstu iespējamās problēmas nākamajā apkures sezonā.

Indriksone atzīmēja, ka ir uzklausīti arī uzņēmēji, kas savā darbībā izmanto dabasgāzi. Pašlaik gāzi iegādāties ir sarežģīti, tāpēc "Latvenergo" uzdots izvērtēt nepieciešamību un iespējas kopīgam iepirkuma procesam šāda veida uzņēmumiem. EM parlamentārā sekretāre arī pauda, ka to būtu svarīgi izdarīt laicīgi un par noteiktu cenu, noteiktos termiņos.

Reizē EM enerģētikas darba grupā arī vērtēta šķeldas pieejamība un tās cenas pieaugums. Indriksone norādīja, ka tuvākajā laikā Zemkopības ministrija (ZM) prezentēs savu piedāvājumu par to, kā šķeldas piedāvājumu palielināt un nodrošināt tās pieejamību nākamajā apkures sezonā visiem, tostarp arī tām katlumājām, kas pašlaik vēl izmanto dabasgāzi, bet ar valsts programmas atbalstu plāno no dabasgāzes izmantošanas atteikties.