Nodokļa atvieglojuma saņemšanai uz auto īpašnieka vārda būs jābūt reģistrētiem 3 apgādājamajiem

Lai ģimene, kura audzina trīs vai vairāk nepilngadīgus bērnus, būtu tiesīga maksāt par 20% samazinātu transportlīdzekļa nodokli par vienu viņu īpašumā reģistrētu transportlīdzekli, uz transportlīdzekļa īpašnieka vārda būs jābūt reģistrētiem vismaz trim apgādājamajiem.

To paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas atbalstītais priekšlikums grozījumiem Transportlīdzekļu nodokļu likumā, kuru plānots 2.lasījumā pieņemt reizē ar valsts nākamā gada budžetu, aģentūrai LETA pastāstīja komisijas deputāts Kārlis Šadurskis ("Vienotība").

Šadurskis skaidroja, ka būs gadījumi, kad atvieglojumu saņemšanai vajadzēs bērnus kā apgādājamos pārreģistrēt no viena vecāka uz otru, bet tas neesot grūti un finansiāli neko nemainīšot.

Kā ziņots, gan valdība, gan komisija vienojās, ka ģimenēm ar trim bērniem no nākamā gada tiks piemērots 20% transportlīdzekļu ikgadējās valsts nodevas atvieglojums.

Komisijas atbalstītā likuma redakcija paredz, ka ģimenes, kuras audzina trīs vai vairāk nepilngadīgus bērnus, ir tiesīgas maksāt par 20% samazinātu transportlīdzekļa nodokli par vienu no viņu īpašumā, valdījumā vai turējumā reģistrētu transportlīdzekli. Šis atvieglojums attieksies uz ģimenes locekli, uz kuru reģistrēti apgādājamie.

Priekšlikumu par atvieglojumu piemērošanu trīs bērnu ģimenēm virzīja Zaļo un zemnieku savienība, kā arī opozīcijas partija "Par labu Latviju", kuras piedāvāja 50% atlaides piemērošanu. Tomēr pēc diskusijām tika atbalstīts kompromiss par 20% atlaides piemērošanu.

Jau ziņots, ka jaunais Transportlīdzekļa nodokļa likuma projekts no nākamā gada aizstās līdzšinējo ikgadējo transportlīdzekļa nodevu un līdzšinējo nodokļu nomaksu par gūto labumu no darba devējam piederošas automašīnas izmantošanas privātām vajadzībām.

Veicot tehnisko apskati, gandrīz visiem automašīnu īpašniekiem no nākamā gada būs jārēķinās ar nodevu apmēra pieaugumu. Īpaši pieaugums skars luksus klases automašīnu īpašniekus.

Šis likums ir vienā likumprojektu paketē ar valsts 2011.gada budžeta projektu. Transportlīdzekļu nodokļa bāzes ieņēmumi 2011.gadā plānoti 40,6 miljoni latu.

Ekonomika

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) regulāri veic patēriņa preču cenu salīdzinājumu valsts lielāko pārtikas veikalos kopš 90.gadu vidus. Vidējās cenas aprēķina atbilstoši mazumtirdzniecības uzņēmumu cenu zīmēs norādītām, nerēķinot akciju cenas.

Svarīgākais