Taksometriem sniega dēļ ir "pļaujas laiks"

Aukstais laiks un sniegs būtiski palielinājis taksometru izsaukumu skaitu, kas skaidrojams ar iedzīvotāju vēlmi sliktos laika apstākļos neizmantot privāto transportu.

Par to liecina TAXI 8880 taksometru izziņu dienesta novērojumi un taksometru nozares kompāniju apkopotā infromācija. «Jau no pērnās nedēļas ceturtdienas, kad Latvijā bija sniegputenis, mēs novērojām būtisku taksometru izsaukumu pieaugumu. Parasti pieaugošs pieprasījums pēc taksometru izsaukuma novērojams nedēļas nogalēs, kā arī no rīta un vakaros, kad cilvēki dodas uz darbu vai uz mājām. Tagad, sniegputeņa laikā, «lielāks pieprasījums» novērojams visu dienu,» biznesa portālam BNN norāda TAXI 8880 izziņu dienesta valdes locekle Natālija Judina. Šobrīd taksometru pakalpojumus izmanto iedzīvotāji, kas labos laika apstākļos izmanto personīgo auto vai pārvietojas ar kājām. Liels popularitāti rīdzinieku vidū esot izpelnījies „budžeta taksometrs» un TAXI 8880 pakalpojums «bezmaksas TAXI» par fiksētu cenu, kad klientam jau iepriekš ir zināms, cik jāmaksā par braucienu.

Arī taksometru kompāniju pārstāvji BNN apstiprina tendenci, ka būtiski pieaudzis pieprasījums pēc taksometru pakalpojumiem. «Tas nav pārsteigums, ka «dabas stihiju» laikā taksometri ir kā glābšanas riņķis iedzīvotājiem,» norāda Smile Taxi pārstāvis Aleksejs Ignatjevs, piebilstot, ka tradicionāli sliktos laika apstākļos taksometru kompānijām pieaug darba apjoms. A. Ignatjevs skaidro, ka iedzīvotājiem tādējādi nav jāceļas agrāk, jāsilda automašīna un jāmeklē stāvlaukums automašīnai, kas esošajos laika apstākļos ir ļoti apgrūtinoši. Tāpat sliktie laika apstākļi ievērojami palielināt negadījumu risku, kas ir vēl viens iemesls, kāpēc cilvēki šobrīd izlemj izmantot taksometru pakalpojums.

«Visspilgtākais piemērs tam bija šovasar, kad notika Islandes vulkāna izvirdums. Mūsu taksometri izceļoja visu Eiropu. Jebkādi nelabvēlīgi laika apstākļi – sniegs, lietus, vējš – veicina to, ka cilvēki nolemj atstāt savu automašīnu mājās un izmantot taksometru. Taksometriem ir tiesības braukt pa sabiedriskā transporta satiksmes joslu, taksometru vadītāji vislabāk zina, kā apiet «karstos punktus», un, protams, ar taksometru nav nepieciešams atrast un apmaksāt jūsu automašīnas stāvvietu,» atgādina A. Ignatjevs.

Rīgas taksometru parka (RTP) izsaukumu skaits sniegotajās dienās pieaudzis par 16 – 17%, sacījis RTP vadītājs Leopolds Muižnieks, piebilstot, ka laika apstākļi ietekmējuši arī degvielas patēriņa daudzumu un izmaksas. Visvairāk taksometru izsaukumu ir laika posmā no 7:00 līdz 18:00, kaut arī to dinamika mainoties ļoti ātri.

Arī Lady Taxi izpilddirektore Marita Ozoliņa norādījusi, ka taksometru pasūtījumu skaits ir pieaudzis. Pārsvarā iemesls tam esot darba kavēšana, jo cilvēki, plānojot doties uz darbu ar auto, sniega daudzuma dēļ nevar izbraukt no saviem pagalmiem. Ozoliņa atzīst, ka taksometru izsaukuma laiks kļuvis ilgāks – vidēji 20 minūtes iepriekšējo 10-15 minūšu vietā. Dažreiz klienti uzreiz norāda, lai taksometra vadītāji nebrauc viņu pagalmos. Kopumā situācija Rīgā ir ļoti dažāda. Ir gadījumi, kad pagalms ir iztīrīts, bet iela neizbraucama.

Svarīgākais