Uzņēmējus aicina informēt par problēmsituācijām saistībā ar konflikta eskalāciju Ukrainā un plānotajām sankcijām

© Dāvids Ūlands / F64

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) aicina uzņēmējus informēt par aktuālajām vai plānotajām problēmsituācijām saistībā ar konflikta eskalāciju Ukrainā un plānotajām sankcijām.

LIAA direktors Kaspars Rožkalns uzsvēra, ka LIAA prioritāte šobrīd ir sniegt atbalstu uzņēmējiem, kuri potenciāli cietīs no Krievijai un Baltkrievijai noteiktajām sankcijām.

"Ņemot vērā, ka sankciju apmērs un to faktiskā ietekme vēl nav precīzi zināma, gatavojamies dažādiem scenārijiem. LIAA ir izveidota darba grupa, kura strādās vairākos virzienos. Kopā ar citām valsts institūcijām plānojam izveidot vienas pieturas punktu, lai koordinētu nepieciešamās aktivitātes," teica Rožkalns.

Tādējādi LIAA aicina uzņēmējus informēt par aktuālajām vai plānotajām problēmsituācijām saistībā ar konflikta eskalāciju Ukrainā un plānotajām sankcijām.

"Šobrīd sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, Latvijas eksportētāju asociāciju "Red Jackets" apzinām to, kāds atbalsts nepieciešams Latvijas uzņēmējiem, lai pārorientētos no Krievijas un Baltkrievijas uz citu valstu tirgiem. Tāpat viens no aktuālākajiem jautājumiem ir resursu pieejamība tiem uzņēmumiem, kuri līdz šim iegādājās izejvielas no Krievijas vai Baltkrievijas, tādēļ esam uzdevuši LIAA ārvalstu pārstāvniecību vadītājiem apzināt potenciālās alternatīvas dažādām preču grupām," uzsvēra LIAA direktors.

Rožkalns norādīja, ka LIAA paralēli arī strādā pie piedāvājumu sagatavošanas Krievijas un Baltkrievijas uzņēmumiem, kuri nav sankciju sarakstā un vēlēsies pārcelt darbību uz kādu no Eiropas Savienības (ES) valstīm. Atbalsts tiks nodrošināts arī Ukrainas uzņēmējiem, kuri vēlēsies pārcelt darbību ārpus konflikta zonas.

Rožkalns informēja, ka šobrīd LIAA pārstāvniecība Ukrainā kopā ar Latvijas vēstniecību tiek evakuēta uz Ļvovu, bet lēmums par Krievijas pārstāvniecības turpmāko darbību tiks pieņemts tuvākajā laikā.

Jau vēstīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdienas rītā paziņoja, ka Krievija ir sākusi "militāru operāciju" Ukrainā, aicinot Ukrainas armiju "nolikt ieročus".

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien visā valstī izsludināja karastāvokli.

Savukārt Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs paziņojis, ka Krievija Ukrainā veic triecienus militārās infrastruktūras objektiem un lidlaukiem.