Baltkrievi saglabā LatRosTrans naftas vadā esošo naftu

Baltkrievijas kompānija Družba panākusi, ka Daugavpils tiesa uzliek arestu naftai, kuru no naftas vada bija sācis izsūknēt Latvijas un Krievijas kopuzņēmums LatRosTrans (LRT).

Daugavpils tiesa pēc Baltkrievijas uzņēmuma Družba pieteikuma pret LRT par īpašuma tiesību atzīšanu uz tehnoloģisko naftu aizliegusi šo naftu izsūknēt no naftas vada un pārdot. Aizliegums attiecas uz 150 218 tonnu bufernaftas. LRT apstiprina, ka ir apturējis naftas izsūknēšanu atbilstoši tiesas lēmumam. LRT it kā pat drīkstētu turpināt naftas izsūknēšanu, ja apturētu sprieduma stāšanos spēkā ar sūdzības iesniegšanu Latgales apgabaltiesā, bet LRT neapgalvo, ka to darīs. Visticamāk, ka LRT jau ir piepildījis ar bufernaftu vienu 50 000 kubikmetru rezervuāru Ventspilī un nevar sadūšoties uz rezervuāra iztukšošanu, šo naftu pārdodot: nav gluži neiespējami, ka tāda neatgriezeniska darbība noved nepatikšanās.

Latvijas valdība turpina vilcināties un neiesaistās cīņā par naftu, kuras tagadējā vērtība ir samērojama ar tiem valsts budžeta izdevumu samazinājumiem, kādi nepieciešami nākamajā gadā.

Galvenā atbildība par naftu skaitās pāradresēta no V. Dombrovska (Vienotībā iekļāvies Jaunais laiks) viņa satiksmes ministram Uldim Augulim (Zaļo un zemnieku savienība) un ekonomikas ministram Artim Kamparam (partijiskā piederība tāda pati kā V. Dombrovskim). Ministru publiskie soļi naftas jautājuma risināšanā ir U. Auguļa un A. Kampara nostāsti, ka viņi kaut ko darot, bet domājot, ka galvenā loma tomēr pienākoties kādam citam ministram vai valdībai kopumā. A. Kampara pārziņā atrodas Privatizācijas aģentūra (PA), kas savulaik pārdeva LRT Latvijas puses kapitāldaļas kā Ventspils naftas īpašumu sastāvdaļu, bet pirms tam nokārtoja LRT iekļaušanu Ventspils naftā. Līdz ar to uz PA arhīvu pārceļoja LRT dibināšanas dokumenti, kas tika sastādīti vēl pirms PA dibināšanas. Neatkarīgā šajā arhīvā jau ir atradusi sarakstu ar Latvijas un Krievijas ieguldījumiem LRT dibināšanas līgumā, bet A. Kampars vakar Neatkarīgajai teica, ka neesot ticis skaidrībā, ko šis u. c. dokumenti nozīmē. Šķiet, ka viņa personiskā attieksme ir atvieglojums, ka baltkrievi kaut ko izdarījuši Latvijas valdības vietā.

Svarīgākais