Vislielāko īpašuma nodokli būs jāmaksā lielo pilsētu iedzīvotājiem

Ja Saeimā apstiprinās valdības atbalstīto priekšlikumu dubultot par mājokļiem maksāto nekustamā īpašuma nodokli, tad nākamgad vislielākās nodokļa summas būs jāmaksā Rīgas, Jūrmalas un citu lielo pilsētu iedzīvotājiem, vēsta Latvijas Avīze.

Sevišķi tas celtos par ģimenes privātmājām un dzīvokļiem labās vietās, pilsētu centros, kur valsts noteiktās kadastrālās vērtības īpašumiem ir visaugstākās. Lauku rajonos, nomaļās vietās, kur māju un dzīvokļu kadastrālās vērtības lielākoties nav augstas, mājokļa nodokļa summas varētu svārstīties 10 – 20 latu robežās.

Pēc speciālistu atzinuma, jau šogad par mājokļiem maksāto nodokļa slogu vairāk izjūt mazāk vērtīgo dzīvokļu un ģimenes privātmāju īpašnieki. Par īpašumiem, kuru kadastrālā vērtība, piemēram, ir 2500 latu, jau pašlaik jāmaksā ar likumu noteiktā minimālā summa – 5 lati, kas ir divreiz vairāk, nekā būtu jāmaksā, piemērojot 0,1% likmi. Turklāt par 40 001 – 75 000 latu un vērtīgākiem īpašumiem jau šogad noteikto 0,2% un 0,3% likmi rēķina tikai no tās summas, kas pārsniedz 40 000 latu. Piemēram, par ģimenes privātmāju, kuras kadastrālā vērtība ir 50 000 latu, šogad jāmaksā 60 latu. Nākamgad varētu būt jāmaksā 120 latu. Pēc Finanšu ministrijas atzinuma, šogad 0,1% likme piemērota gandrīz 99% nodokļu maksātāju.

Svarīgākais