Piensaimnieki vēršas pie valsts augstākajām amatpersonām: situācija piena nozarē ir kritiska

© Ģirts Ozoliņš/F64

Piena pārstrādes nozare, kurā nodarbināti aptuveni trīs tūkstoši darbinieku un kuras saimnieciskās darbības rezultātā valstij ik gadu nodokļos tiek nomaksāti 15 - 20 miljoni eiro, ir nonākusi kritiskā situācijā.

Latvijas piensaimnieku centrālā savienība (LPCP) piena pārstrādes uzņēmumu vārdā ir vērsušies ar lūgumu pie Saeimas, Ministru kabineta, Zemkopības, Finanšu un Ekonomikas ministrijas palīdzēt nozarei pārdzīvot šos grūtos laikus. Papildus energoresursu nesamērīgajam sadārdzinājumam, piena pārstrādes uzņēmumiem ir jāiztur piena iepirkumu cenu spiediens.

"Globāli vairākos nozīmīgos piena patēriņa reģionos ir samazinājies ražotā piena apjoms. Ir vispārējas loģistikas krīzes ietekme. Noliktavās pasaulē nav industriālo piena produktu krājumu, kas varētu daļēji kompensēt patērētāju pieprasījumu. Veidojas sīva konkurence pēc izejvielas industriālo produktu ražošanai akūta globāla iztrūkuma dzēšanai. Industriālo produktu biržas cenas ir atbilstošas iespējami ātrai piedāvājuma deficīta novēršanai un apjomu līdzsvarošanai ar pieprasījumu. Īstermiņā šobrīd notiekošo piena tirgū varam nosaukt par cenu kāpumu, ilgtermiņā tās ir kārtējās tirgus svārstības, " vēstulē norāda LPCS.

Latvijas pārstrādātājiem piens ir nepieciešams, jo uzņēmumiem ir ilgtermiņa saistības ar tirdzniecības organizācijām par piena produktu apjomu un cenu nosacījumiem, kas savukārt neseko industriālo produktu globālo tirgu lēcienveida cenu izmaiņām.

"Mūsu sadarbības stratēģija ar nozares partneriem ir sadarboties savstarpēji izdevīgi un vienam otru atbalstoši ilgtermiņā. Viens no šādas sadarbības elementiem ir elastība. Šajā brīdī ir pienākusi mūsu kārta elastīgi mobilizēties, lai samaksātu par pienu saviem partneriem konkurētspējīgu cenu, veiktu pārstrādi pie paaugstinātām visu resursu un pakalpojumu izmaksām un izpildītu savas saistības pret mūsu patērētāju iespējami saudzīgā cenu izmaiņu līmenī. Citkārt, tas būtu grūts, bet uzņēmējiem izaicinošs uzdevums, taču šoreiz pārstrādātāju situācija ir kritiska. Papildus slogs, ko piena ražotājam un pārstrādātājam rada sakāpinātās enerģētisko un saistīto resursu izmaksas, ir jāapmaksā pārstrādātājam, kas ir loģiski. Taču pārstrādātājs nevar nosegt savas izmaksas, piedāvājot produktus patērētājam atbilstoši tā maksātspējai," skaidro LPCS.

Lai palīdzētu piena nozarei pārvarēt izveidojušos kritisko situāciju piena pārstrādes nozarē, LPCS lūdz rast iespēju īslaicīgam finansiālam atbalstam uzņēmumiem. Tas vitāli nepieciešams strauju resursu un pakalpojumu cenu pieauguma dēļ, ar mērķi ilgtermiņā saglabāt Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem prioritāri svarīgu tradicionālu nozari - piensaimniecību kopumā.

Potenciālais atbalsts daļēji izlīdzinātu ieņēmumu proporcijas deformāciju biznesa ķēdē - piena ražotājs - piena pārstrādātājs - mazumtirgotājs - patērētājs. Visā ražošanas ķēdē "no lauka līdz galdam" vienīgais, kas cieš būtiskus zaudējumus, ir piena pārstrādātājs. Piena pārstrādātājam, tāpat kā visiem pārējiem procesā iesaistītajiem, jāsedz visas papildus izmaksas un vēl jāakumulē aptuveni 40% apjomā svaigpiena cenas pieaugums. Jau šobrīd svaigpiena iepirkuma cena sasniegusi Eiropas Savienības vidējās piena iepirkuma cenas līmeni un atsevišķos gadījumos pārsniegusi piena iepirkuma cenu Vācijā, norāda LPCS.

LPCS saprot, ka tuvākajā laikā nebūs iespējams paaugstināt piena produktu cenas līdz līmenim, kas pilnībā nosegtu ražošanas izmaksas. Piena pārstrādes uzņēmumi, pildot savas līgumsaistības gan ar mazumtirdzniecības tīkliem, bet jo īpaši ar citiem pircējiem (slimnīcas, Aizsardzības ministrijas struktūras, cietumi, Pašvaldības uzņēmumi u.tml.), ir spiesti ciest būtiskus zaudējumus. Tāpēc LPCS aicina Ministru kabinetu rast iespēju šajā ārkārtas situācijā daļēji kompensēt nenosegtās, bet objektīvās izmaksas. Minimālais kompensācijas apjoms būtu 56 eiro uz vienu tonnu pārstrādātā piena. Kopējās kompensācijas apjoms būtu aptuveni 2,4 miljoni eiro mēnesī. Potenciāli šāds atbalsts būtu nepieciešams par 2021. gada decembri, kā arī 2022. gada janvāri un, iespējams, februāri. Piena produktu cenu pieauguma rezultātā, jau šobrīd palielinās pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi valsts budžetā.

"Lūdzam ņemt vērā, ka piena nozarei Latvijā jau vēsturiski izveidojies labs fons un liels attīstības potenciāls nākotnē. Potenciāli piešķirtais finanšu resurss caur piena pārstrādes uzņēmumiem tāpat nokļūs pie piena ražotāja, kā arī samazināsies slogs uz produktu patērētāju. Valsts atbalsta pieejamība šajā brīdī var būt izšķiroša ne tikai atsevišķiem piena pārstrādes uzņēmumiem, bet arī nozarei kopumā," uzsver LPCS.

Svarīgākais