Pabalstu griestus varētu saglabāt līdz pat 2015. gadam

Labklājības ministrija kā vienu no alternatīvām iespējām, kā nākotnē samazināt sociālā budžeta izdevumus, saredz griestu saglabāšanu sociālajiem pabalstiem ilgāku laika posmu, proti, nevis līdz 2012. gadam, kā tagad noteikts likumā, bet gan līdz 2015. gadam.

To otrdienas Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē sacīja labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS). Viņa atzina, ka tas ir kā alternatīvs variants, ja starptautiskie aizdevēji nepiekristu kādam no jau ministrijas piedāvātajiem priekšlikumiem sociālā budžeta izdevumu samazināšanai.

Pašlaik vairākiem pabalstiem - bezdarbnieku pabalsts, vecāku pabalsts (tā saucamā māmiņalga) - ir noteikti griesti. Šos pabalstus var saņemt līdz 350 latiem mēnesī plus 50 procenti no summas virs 350 latiem.

Ministre sacīja, ka vēl nav zināms, vai starptautiskie aizdevēji piekritīs visiem valdības sagatavotajiem priekšlikumiem 2011. gada budžeta konsolidācijai, arī labklājības nozarē, jo daži no tiem var netikt uzskatīti par ilgtermiņa pasākumiem. Labklājības ministrija neizslēdz iespēju, ka sociālās apdrošināšanas pabalstu griesti varētu tikt saglabāti nevis līdz 2012. gada beigām, bet gan līdz 2015. gadam.

Svarīgākais