Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Latvijas Bankas prezidents: Šogad jārod izeja no Covid-19 krīzes; būs jāiestrādā fundamentālas izmaiņas politikā

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Galvenie ekonomikas izaicinājumi šogad saistīti ar izeju no Covid-19 krīzes, diskusijā "Eirozonas perspektīvas: ekonomikas izaicinājumi 2022.gadā" otrdien teica Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

Centrālās bankas vadītājs norādīja, ka Covid-19 izraisītā krīze nav tāda, ko risināt atsevišķi, to jārisina visas Eiropas līmenī. Viņš teica, ka viss nav ideāli, bet ekonomiskos jautājumus noteikti palīdzēs risināt vakcīnas esamība.

"Galvenie jautājumi, kas būs jārisina šogad, ir izeja no Covid-19 krīzes. Mēs redzam, ka palielinās inflācija, ir augsti parāda līmeņi. Par to būs jārunā šogad, un būs jāiestrādā fundamentālas izmaiņas politikā," teica Kazāks.

Viņš arī skaidroja, ka nākotnē sagaidāmi dažādi citi izaicinājumi, piemēram, tehnoloģiju attīstība un klimata jautājumi.

"Mums ir jāiegulda, lai šos jautājumus risināt, bet - kā to darīt, ja mums jau ir augsti parādi konkrētās valstīs? Līdz ar to ieguldījumi un turpmākā izaugsme ir ļoti svarīgi jautājumi, kas jārisina tālāk, jo bez ieguldījumiem nevaram sagaidīt augstāku produktivitāti. Tas savukārt atsauksies uz iedzīvotāju labklājību," stāstīja Kazāks.

Tāpat viņš norādīja, ka pēdējo mēnešu laikā īpaši aktuāli ir kļuvuši ģeopolitiskie jautājumi. Viens no pamatjautājumiem ir ģeopolitiskais saspīlējums, jo ir jāstiprina Eiropas Savienība (ES) un Eirozona kā politisks spēlētājs.