Divi procenti segs vecāku pabalstus

Ar diviem procenta punktiem, par kuriem no nākamā gada būs lielāka sociālo iemaksu likme, tiks nofinansētas vecāku pabalsta izmaksas, Neatkarīgajai apliecināja labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS). Savulaik, ieviešot vecāku pabalstus, sociālā likme netika palielināta un vecāku pabalsts tika finansēts no kopējā maka. Tas gan nenozīmē, ka tieši vecāku pabalstam aizies vairāk naudas, jo, ienākot nodokļiem sociālajā budžetā, nauda sadalās tur, kur tas visvairāk nepieciešams. Vislielākie izdevumi ir pensiju speciālajam budžetam, un tam no kopējās sociālās likmes iedalās vislielākie procenti.

Nākamā gada valsts budžeta fiskālās konsolidācijas procesā valdība nolēma no 2011. gada 1. janvāra palielināt sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi līdz 35,09 procentiem (pašlaik – 33,09 procenti), kur darba devēja likmes daļa paliek nemainīga – 24,09 procenti, bet darba ņēmēja likme pieaug no 9 līdz 11 procentiem. Valdība gan sola, ka to darba ņēmēji īpaši neizjutīs, jo par vienu procentu tiek samazināts ienākuma nodoklis, kā arī palielināts neapliekamais minimums.

Neatkarīgā rakstīja, ka Labklājības ministrijas (LM) izstrādātā koncepcija par sociālās apdrošināšanas sistēmas stabilitāti piedāvāja vairākus variantus, kā sabalansēt sociālā budžeta izdevumus ar ieņēmumiem, un viens no tiem bija arī sociālās iemaksu likmes paaugstināšana, taču to uzreiz kā neīstenojamu atmeta gan pati ministrija, gan sociālie partneri. Tas tāpēc, ka sociālā budžeta glābšanai šai likmei būtu jāpieaug līdz pat 46% no darba algas. Tomēr valdība nolēma šo likmi paaugstināt par diviem procentiem, kas, kā atzīst LM speciālisti, ir neliels atvieglojums sociālajam budžetam, proti, papildu ieņēmumi 69,6 miljoni latu nākamajā gadā.

Tā kā 2008. gadā vecāku pabalsts tika ieviests esošās sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes ietvaros – 33,09 procentu likme netika palielināta, lai sāktu maksāt vecākiem vecāku pabalstu, kas prasīja daudz lielākus līdzekļus nekā iepriekš tā vietā maksātais bērna kopšanas pabalsts –, Labklājības ministrijā norāda: pašreizējos valsts sociālās apdrošināšanas sistēmas deficīta apstākļos bija nepieciešams rast papildu finanšu līdzekļus deficīta segšanai 2011. un 2012. gadā. Papildu ieņēmumi nepieciešami visam budžetam, ne tikai vecāku pabalstu finansēšanai.

Piemaksas pie vecuma pensijām un invaliditātes pensijām, kuras ieviesa 2006. gadā, kā arī papildu četras darba nespējas dienas, kuras apmaksā no valsts budžeta kopš 2009. gada, ieviestas, nepaaugstinot sociālo likmi. Vecāku pabalstu un pensiju piemaksu izmaksu LM cerēja pārlikt uz pamatbudžetu, taču šāds lēmums nav pieņemts, izņemot konceptuālo vienošanos, ka pensiju piemaksu finansēšanas avots varētu tikt mainīts no 2014. gada.

Sociālās iemaksu likmes palielināšana arī veicinās sociālās apdrošināšanas sistēmas darbību ilgtermiņā un nodrošinās pilnvērtīgu valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumu sniegšanu personām. "Mēs vēlētos tā domāt, ka šie papildu procenti tagad nosegs šos vecāku pabalstus, un tā mēs to arī formulējam, jo savulaik patiešām likmē gan tika iekļauts procentuālais sadalījums arī attiecībā uz vecāku pabalstiem, bet tas notika iekšējas pārdales rezultātā," saka I. Jurševska. Pēc LM aprēķiniem, sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes sadalījums 2011. gadā būs tāds, ka pensiju apdrošināšanai nonāks vēl lielāka daļa – 25,56% no sociālās likmes (pašlaik 21,66%). Vecāku apdrošināšanai tiek paredzēti 1,37 procenti.

Svarīgākais