Eiropas Komisija emitēs ilgtermiņa obligācijas 50 miljardu eiro apmērā ES ekonomikas atveseļošanās

© twitter.com

Eiropas Komisija (EK) līdz nākamā gada jūnijam emitēs ilgtermiņa obligācijas 50 miljardu eiro apmērā Eiropas Savienības (ES) ekonomikas atveseļošanas finansēšanai, informēja EK pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā.

Aizņemšanās atveseļošanas instrumenta "Next Generation EU" finansēšanai tika sākta 2021.gada jūnijā, un otrdien EK paziņoja par emisijas plāniem, lai segtu finansējuma vajadzības "Next Generation EU" 2022.gada pirmajā pusē.

Plānā paredzēts no 2022.gada janvāra līdz jūnijam emitēt ES ilgtermiņa obligācijas 50 miljardu eiro apmērā, ko papildinās ES īstermiņa parādzīmes. Pamatojoties uz to, EK arī turpmāk spēs veikt visus maksājumus, kas attiecīgajā laikposmā jāveic saskaņā ar Atveseļošanas un noturības mehānismu un visām citām programmām atveseļošanas instrumentā "Next Generation EU".

Pašreizējā finansēšanas plāna pamatā ir jaunākās prognozes par gaidāmajām "Next Generation EU" maksājumu vajadzībām. Ņemot vērā, ka Atveseļošanas un noturības mehānisms, kas veido 90% no maksājumiem "Next Generation EU", ir uz darbības rezultātiem balstīts instruments un ka maksājumi 2022.gadā būs atkarīgi no dalībvalstu atveseļošanas un noturības plānos noteikto starpposma un galīgo mērķrādītāju sasniegšanas, precīzas finansējuma vajadzības un maksājumu termiņi var mainīties. Tirgum tiks laikus un pārredzami paziņots par visām izmaiņām, norāda EK.

Otrdien EK pieņēma arī ikgadējo aizņemšanās lēmumu 2022.gadam. Šajā lēmumā ir iekļautas maksimālās summas, ko EK ir pilnvarota aizņemties līdz nākamā gada beigām.

Emisijas 2022.gadā balstīsies uz atveseļošanas programmas "Next Generation EU" sākšanu 2021.gadā. Kopš 2021.gada jūnija EK, izmantojot ES ilgtermiņa obligācijas, "Next Generation EU" ir piesaistījusi 71 miljardu eiro, no kuriem 12 miljardus eiro - ar "Next Generation EU" pirmo zaļo obligāciju emisiju.

Turklāt EK rīcībā patlaban ir ES parādzīmes aptuveni 20 miljardu eiro apmērā, kas vēl nav apmaksātas. Pamatojoties uz to, Komisija ir izmaksājusi 54,15 miljardus eiro ES valstīm kā priekšfinansējumu Atveseļošanas un noturības mehānismā un vairāk nekā sešus miljardus eiro citām ES programmām, kas arī saņem "Next Generation EU" finansējumu. Tas ir ļāvis pilnībā izpildīt visus maksājumu pieprasījumus 2021.gadā.

EK 2022.gadā plāno emitēt gan tradicionālās, gan "Next Generation EU" zaļās obligācijas, izmantojot gan sindicēšanu, gan izsoles. ES īstermiņa parādzīmes arī turpmāk tiks emitētas, izmantojot tikai izsoles. Pēc izsoļu programmas ieviešanas septembrī EK turpinās pilnveidot izsoļu kā emisijas formāta izmantošanu. Precīza attiecība starp izsolēm un sindicēšanu būs atkarīga no tirgus apstākļiem un EK precīzām finansējuma vajadzībām.

EK arī turpmāk darbosies tirgū saistībā ar citām finansēšanas programmām, kuru aplēstais finansējuma apjoms laikposmā no 2022.gada janvāra līdz jūnijam ir aptuveni 5,5 miljardi eiro.

Komisija savus emisijas plānus otrajam pusgadam paziņos 2022.gada jūnijā.

"Next Generation EU" ir pagaidu atveseļošanas instruments aptuveni 800 miljardu eiro apmērā faktiskajās cenās, kura mērķis ir atbalstīt ES ekonomikas atveseļošanu no koronavīrusa pandēmijas radītajām sekām un palīdzēt veidot zaļāku, digitālāku un noturīgāku Eiropu.

"Next Generation EU" finansēšanai EK ES vārdā laikposmā līdz 2026.gada beigām kapitāla tirgos piesaistīs līdz pat aptuveni 800 miljardiem eiro. Lai piesaistītu nepieciešamo finansējumu iespējami labākajos tirgus apstākļos, EK ir sākusi īstenot diversificētu finansēšanas stratēģiju.

Šīs stratēģijas pamatā ir ilgtermiņa un īstermiņa emisijas, izmantojot sindicēšanas un izsoles formātus, lai EK varētu elastīgi un ar visizdevīgākajiem nosacījumiem piesaistīt līdzekļus dominējošajos tirgus apstākļos.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais