Nākamgad plāno iekasēt par 5,4% vairāk nodokļu

Veidojot nākamā gada valsts kopbudžetu, tiek plānots iekasēt par 5,4% vairāk nodokļu nekā šogad, šodien, tiekoties ar reģionālajiem medijiem, informēja finanšu ministrs Andris Vilks ("Vienotība").

Šā gada budžeta ieņēmumu prognoze ir 3,38 miljardi latu, bet nākamgad nodokļos tiek plānoti jau 3,56 miljardu latu ieņēmumi jeb pieaugums par 5,4%.

Šajās prognozēs gan nav ietvertas sociālās apdrošināšanas iemaksas valsts fondēto pensiju shēmā, kā arī saistībā ar konsolidācijas pasākumiem, neskaitot transportlīdzekļu nodokļu pārcelšanu no nodevām.

Tiek plānots, ka sociālās apdrošināšanas iemaksas nākamgad tiks iekasētas par 9,5% vairāk, pievienotās vērtības nodokļa iekasēšanā pieaugs par 9,9%, iedzīvotāja ienākuma nodokļa ieņēmumi saruks par 5,9%, akcīzes nodokļa ieņēmumi pieaugs par 4,9%, bet uzņēmumu ienākuma nodokļa ieņēmumi nākamgad plānoti par 3,4% lielāki.

Vilks uzsvēra, nodokļu ieņēmumu pieauguma prognoze balstīta uz pakāpenisku ekonomiskās aktivitātes kāpumu, tautsaimniecībā nodarbināto skaita un darba samaksas fonda pieaugumu, prognozējamo uzņēmumu finansiālās darbības rezultātu uzlabošanos, mazumtirdzniecības apjoma palielināšanos, kā arī importa ne no ES valstīm pieaugumu.