Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

"Coface" veidotajā 500 lielāko uzņēmumu reitingā iekļauti seši uzņēmumi no Latvijas

© pixabay

Starptautiskā kredītrisku apdrošinātāja "Coface" veidotajā Centrālās un Austrumeiropas (CEE) 500 lielāko uzņēmumu reitingā, kas publiskots novembrī, iekļauti 38 uzņēmumi no Baltijas - seši no Latvijas, seši no Igaunijas un 26 no Lietuvas, aģentūrai LETA pavēstīja "Coface" pārstāvji.

Vienlaikus uzņēmumu reitinga veidotāji atzīst, ka kopumā dati par Top 500 uzņēmumu peļņas rādītājiem liecina, ka pandēmijai bijusi liela ietekme un, salīdzinot ar 2019.gadu, 2020.gadā kopējā to peļņa samazinājusies par 3,3%, sasniedzot 667 miljardus eiro. Līdzīgi kā iepriekšējos gados vadošās nozares ir minerālu, ķīmisko vielu, naftas, plastmasas ražošana, farmācija, automobiļu rūpniecība, transports un nespecializētā tirdzniecība.

Komentējot vispārējās Baltijas pozīcijas uzņēmumu reitingā, "Coface" pārstāvji atzīst, ka, salīdzinot ar 2019.gadu, divi Latvijas uzņēmumi topu ir atstājuši, Igaunija saglabājusi esošo uzņēmumu skaitu topā, toties no Lietuvas topam pievienojušies septiņi jauni uzņēmumi.

Raugoties uz reitingiem, visi Latvijas uzņēmumi topā ir pakāpušies uz augstākām pozīcijām, izņemot elektroenerģijas ražošanas un tirdzniecības uzņēmumu AS "Latvenergo", kas piedzīvojis nelielu kritumu no 263. uz 267.vietu. Starp Latvijas uzņēmumiem visaugstāk topā ierindojas IT produktu vairumtirgotājs AS "Elko Grupa" (77.vieta), ķīmisko produktu ražotājs SIA "Uralkali Trading" (89.vieta) un mazumtirdzniecības uzņēmumi SIA "Rimi Latvia" (214.vieta), kam seko SIA "Maxima Latvia" (225.vieta) un metālapstrādes uzņēmums SIA "Severstal Distribution" (294.vieta).

Augstākās pozīcijas Top 500 Igaunijas uzņēmumu vidū ieņem investīciju un holdinga kompānija "Investeeringud OÜ" (223.vieta), bet no Lietuvas - "Maxima Grupe UAB" (19. vieta). Ievērojamu kāpumu augšup piedzīvojis arī Lietuvas uzņēmums "Vilniaus Prekyba UAB", kas topā ieņem 11. vietu un ierindojas visaugstāk starp visiem Baltijas valstu uzņēmumiem.

Tikmēr Polija ieņem pirmo vietu gan kompāniju kopskaita ziņā - 32,2% no visiem topā iekļautajiem uzņēmumiem nāk no Polijas, gan pēc valstu reitingiem.

Kā norādīja "Coface" pārstāvji, arī 2020.gadā vadošās nozares veido gandrīz 54% no kopējo ieņēmumu rādītājiem. CEE Top 500 lielākā pārstāvētā nozare ir ķīmisko un minerālvielu ražošana, naftas un plastmasas produktu ražošana un farmācija. Par spīti peļņas kritumam, arī 2020.gadā šo nozaru pārstāvēto 89 kompāniju ieņēmumi bija 133,9 miljardi eiro. Vienlaikus šajā sektorā piedzīvots arī lielākais kompāniju skaita kritums - 8 kompānijas topu ir atstājušas.

Otrā vadošā nozare Top 500 ir automobiļu rūpniecība un transports - topā to pārstāv 84 uzņēmumi jeb 16,8%, kas ir par pieciem uzņēmumiem mazāk kā iepriekš. Kopumā ieņēmumi šajā nozarē ir samazinājušies par 9,7%, bet tīrās peļņas rādītāji sarukuši par 61,3%.

Tirdzniecības sektors kā trešā vadošā industrija Top 500 ir pārstāvēta ar 70 uzņēmumiem, kas ir par trim mazāk nekā gadu iepriekš. Polijā joprojām ir vislielākais patēriņa tirgus CEE reģionā un tajā atrodas arī nozares vadošie uzņēmumi - "Jeronimo Martins Polska" un "Eurocash".

Kā skaidroja kompānijā, katru gadu "Coface" veido CEE reģiona lielāko uzņēmumu Top 500, kurā vērtē to sniegumu iepriekšējā kalendārajā gadā. Top 500 sniedz ieskatu reģiona ekonomisko aktivitāšu tendencēs un prognozē attīstību nākotnē. Salīdzināti tiek arī Top 500 lielāko uzņēmumu peļņas rādītāji, kas pērn uzrāda ievērojamu Covid-19 pandēmijas radīto ietekmi, bet vienlaikus arī liecina par uzņēmumu pielāgošanos jaunajiem apstākļiem.