Bankas "Citadele" obligācijas 200 miljonu eiro apmērā piektdien iekļaus biržā

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Biržas "Nasdaq Riga" valde pieņēma lēmumu piektdien, 26.novembrī, sākt AS "Citadele banka" obligāciju kotēšanu Baltijas Parāda vērtspapīru sarakstā, teikts biržas paziņojumā.

Baltijas Parāda vērtspapīru sarakstā tiks iekļautas 200 000 obligācijas ar nominālvērtību 1000 eiro. Obligāciju dzēšanas termiņš ir 2026.gada 22.novembrī. Vērtspapīru kupona fiksētā likme ir 1,625%.

Jau ziņots, ka banka "Citadele" 17.novembrī emitējusi nenodrošinātās obligācijas 200 miljonu eiro apmērā.

Obligācijas paredzēts iekļaut gan "Nasdaq Riga", gan arī "Euronext Dublin" biržā.

Obligāciju dzēšanas termiņš ir pieci gadi, ar iespēju tās dzēst pirms termiņa pēc četriem gadiem.

Emisijas mērķis ir nodrošināt atbilstību Minimālā pašu kapitāla un atbilstīgo saistību prasībām (MREL). Ieņēmumus no emitētajām obligācijām banka "Citadele" izmantos vispārējai uzņēmējdarbības attīstībai.

Obligācijas tika piedāvātas institucionālajiem investoriem. Kopumā piedāvājumā piedalījās 40 investoru. No kopējā portfeļa 59% saņemti no Ziemeļvalstu un Baltijas investoriem, 27% - Apvienotās Karalistes, bet 14% - citām Eiropas valstīm. Vērtspapīru cena tika noteikta ar kuponu 1,625%.

"Interesi par darījumu izrādīja dažādi aktīvu pārvaldītāji un pensiju fondi, ko veicināja savlaicīgs solījums no starptautiskas finanšu institūcijas," min bankas "Citadele" finanšu direktors Valters Ābele, piebilstot, ka tika saņemts būtisks investīciju apmērs no zināmām Apvienotās Karalistes un Vācijas/Austrijas aktīvu pārvaldes sabiedrībām un finanšu iestādēm.

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Moody’s" obligācijām ir piešķīrusi reitingu "Baa3".

Pēc aktīvu apmēra banka "Citadele" ir otra lielākā banka Latvijā. Tās obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā. Bankas akcionāri ir ASV investīciju kompānijas "Ripplewood" meitaskompānija "RA Citadele Holdings LLC" un starptautisku investoru grupa (75% plus viena akcija) un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (25% mīnus viena akcija).

Ekonomika

Valsts atbalsts ir biežāk minētais faktors, kas mudinātu gandrīz trešdaļu jeb 27 % iedzīvotāju apsvērt elektroauto iegādi. Tikmēr 44 % norāda, ka viņus no šī pirkuma attur attālums, kādu elektroauto spēj veikt ar vienu uzlādi, liecina Citadele Leasing veiktā aptauja.