"airBaltic" vēršas Konkurences padomē pret "Statoil"

© f64

Latvijas aviosabiedrība "airBaltic" šodien vērsās ar iesniegumu Konkurences padomē, lai pārbaudītu degvielas kompānijas "Statoil" iespējamu ļaunprātīgu dominējošā stāvokļa izmantošanu Rīgas lidostā.

"Statoil" ir viens no lidsabiedrības "airBaltic" degvielas piegādātājiem Rīgas lidostā. Abu kompāniju starpā par degvielas piegādi ir noslēgts līgums, kuram tuvojas beigu termiņš. Sarunās par jauna līguma nosacījumiem degvielas piegādātājs Statoil tīko iekasēt par gandrīz 15% augstāku maksu nekā pērn no lidsabiedrības par loģistikas pakalpojumiem - degvielas pievešanu, uzglabāšanu un uzpildīšanu lidmašīnās. Degvielas loģistikas jeb apstrādes pakalpojuma maksa nav piesaistīta pašas degvielas cenai tirgū. airBaltic šodien vēršas Konkurences padomē, lai pārbaudītu Statoil iespējamo ļaunprātīgu dominējošā stāvokļa izmantošanu Rīgas lidostā.

"airBaltic" norāda: "Statoil" tīko pēc gandrīz 15% lielāka kumosa laikā, kad aviokompānija Rīgas bāzē piedzīvo strauju izaugsmi un līdz ar to kāpina arī degvielas piegādātāja apgrozījumu.

2009.gada janvārī-augustā airBaltic Rīgas bāzē lidojumu skaitu palielinājis par +21%, salīdzinājumā ar to pašu periodu pērn. Tajā pašā periodā Rīgā airBaltic pasažieru skaits pieaudzis par +35%. Vietu piepildījums augustā sasniedzis rekordaugstu atzīmi aviokompānijas vēsturē jeb 77%, kas ir par 4%punktiem vairāk nekā pērn augustā. Šogad airBaltic no bāzes Rīgā ir atklājusi tādus jaunus galamērķus kā Turku (Somija), Trumse (Norvēģija), Palanga un Kauņa (Lietuva), Tartu (Igaunija), Pleskava (Krievija), Varšava (Polija), Ženēva (Šveice), Dušanbe (Tadžikistāna) un Frankfurte (Vācija).

Svarīgākais